Foto: DELFI

Otrdien Latvijas Nacionālais teātris, sākot 96.teātra sezonu, tradicionāli sveica pagājušās sezonas labākos aktierus, kas šoreiz ir Lāsma Kugrēna un Ivars Kļavinskis.

Kugrēnai kā pagājušās sezonas labākajai aktrisei par Helēnas Alvingas lomu izrādē "Spoki" pasniegts Elzas Radziņas kulons, savukārt Kļavinskim kā pagājušās sezonas labākajam aktierim par lomu izrādē "Satisfakcija" un Alena lomu izrādē "Laiks un Konveju ģimene" pasniegts Kārļa Sebra gredzens.

Līdz šim Elzas Radziņas kulons ticis piecām aktrisēm: 2013.gadā Ditai Lūriņai, 2012.gadā Lolitai Caukai, 2011.gadā Mārai Zemdegai, 2010.gadā Daigai Kazociņai un 2009.gadā Dacei Bonātei, savukārt Kārļa Sebra gredzens līdz šim pasniegts pieciem aktieriem: 2013.gadā Uldim Anžem, 2012.gadā Gundaram Grasbergam, 2011.gadā Edmundam Freibergam, 2010.gadā Voldemāram Šoriņam, bet 2009.gadā Mārcim Maņjakovam.

Pie Veltas Līnes gredzena par spilgtāko mīlētājas lomu aizvadītajā sezonā, spēlējot Mollijas lomu izrādē "Mollija saka jā!" un Šneidera jaunkundzes lomu izrādē "Kabarē", šodien tika Marija Bērziņa, bet iepriekš šis gredzens ticis Ingai Misānei, kura to saņēma pērn, Inārai Sluckai, kas to saņēma 2012.gadā, Indrai Rogai, kam Līnes gredzens piešķirts 2011.gadā, taču 2010.gadā gredzens tika pasniegts Ditai Lūriņai, bet 2009.gadā - Lienai Gāliņai.

Par aizvadītās sezonas Gada izrādi kļuvis režisora Elmāra Seņkova iestudējums "Ezeriņš", kas izvirzīts teātra balvai "Spēlmaņu nakts 2014" nominācijā "Gada mazās formas izrāde", bet aktrises Astrīda Kairiša un Slucka par darbu šajā izrādē pretendē uz nomināciju "Gada aktrise otrā plāna lomā", aktieris Normunds Laizāns izvirzīts nominācijai "Gada aktieris otrā plāna lomā", gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš izvirzīts nominācijai "Gada gaismu vai video mākslinieks". Par darbu izrādē uz "Spēlmaņu nakts" balvu nominācijā "Gada kostīmu vai grima mākslinieks" pretendē arī grima māksliniece Maija Gundare, bet Edgars Mākens par iestudējuma muzikālā noformējuma veidošanu nominēts kā "Gada mūzikas autors".

Nacionālā teātra aizvadītās sezonas nodarbinātākie aktieri bijuši Līga Zeļģe un Mārtiņš Egliens, bet kā sezonas labākie tehniskie darbinieki godināta ģērbēju ceha vadītāja Daina Miķelsone, metāla ceha darbinieks Nauris Stalidzāns un tehniskā direktora palīdze Zane Samoilova.

Kā žurnālistiem pastāstīja teātra direktors Ojārs Rubenis, aizvadītajā 2013./ 2014.gada sezonā teātrī tikusi nospēlēta 551 izrāde, kas ir par 68 izrādēm vairāk nekā pērn, un sezonas laikā teātri apmeklējuši 173 289 skatītāji.

Skatītākā izrāde Lielajā zālē bijusi Elmāra Seņkova izrāde "Sarkangalvīte un vilks", Aktieru zālē - Seņkova "Meitenes", bet LMT Jaunajā zālē - Vladislava Nastavševa iestudējums "Vecene".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!