Foto: Publicitātes attēls

Daugavpils teātrī 7. aprīlī plkst. 18.30 pirmizrādi piedzīvos jauns režisores Paulas Pļavnieces iestudējums "Svinības", kura pamatā ir Justīnes Kļavas tāda paša nosaukuma luga. Šis jau ir trešais režisores iestudējums Daugavpils teātrī, bet pirmā reize, kad Paula Pļavniece iestudē izrādi krievu valodā, portālu "Delfi" informē Daugavpils teātra pārstāvji.

Izrādes "Svinības" dramaturģisko materiālu veidojusi jaunā rakstniece un dramaturģe Justīne Kļava, kura 2016. gadā saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu kategorijā "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā" par darbu izrādē "Dāmas" (Teātrī TT). Justīne Kļava atzīmē, ka lugas tapšanas procesā viņu iedvesmoja Tomasa Vinterberga filma "Svinības" ("Festen", 1998), kas joprojām ir efektīgs ģimenes drāmas paraugs. Šis mājas video estētikā uzņemtais darbs devis impulsu izrādes radošajai komandai iestudēt izrādi "Svinības" kā kādas Latvijas ģimenes stāstu, no mūsdienu perspektīvas atskatoties uz deviņdesmito gadu sadzīves reālijām Latvijā.

Izrāde stāsta par 29 gadus veco Janu, kura kavējas savās bērnības atmiņās, mēģinot izprast, kāpēc no viņas dzīves pēkšņi pazudis mīļotais vectētiņš Edvīns. Vienīgais, kas Janai palicis pāri – bērnības atmiņa no vectētiņa sešdesmitās jubilejas. Tā bija pēdējā reize, kad visa ģimene bija sapulcējusies vienuviet, un pēdējā reize, kad mīļais vectētiņš spēlēja ar Janu plaukstiņspēli.

"Caur vienas dzimtas stāstu mēs ceram uzdot jautājumus: kādu pamatu laikmets, kurā dzīvojam, dod mūsu cilvēciskajām vērtībām, kas ir ģimene un vai tā ir sabiedrības drošais balsts un spogulis, kā pieņemts uzskatīt, kā arī – kas ir beznosacījumu mīlestība un vai tā vispār eksistē?" savas pārdomas pauž izrādes veidotāji.

Izrādē "Svinības" piedalās Milena Rožanska, Vadims Bogdanovs, Jeļena Ņetjosina, Džordžs Stīls, Mihails Abramovs, Kristīne Veinšteina, Jurijs Losevs un Žanna Lubgāne. Justīnes Kļvas lugu tulkojis Oļegs Šapošņikovs, scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Dace Sloka, gaismu mākslinieks – Sergejs Vasiļjevs.

Tuvākā izrāde – 8. aprīlī plkst. 18.30.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!