Foto: Publicitātes foto
Mazajā ģildē 3.jūlijā, plkst. 19:00 pirmizrādi piedzīvos amerikāņu dramaturga Džeimsa Goldmena pazīstamās lugas "Lauva ziemā" iestudējums, kas vēsta par Anglijas karali Henriju II Plantegenetu, portālu "Delfi" informē izrādes veidotāji Mūzikas un mākslas atbalsta fonds.

Šis ir jaunākais Mūzikas un mākslas atbalsta fonda skatuves darbs, kas turpina izrāžu virkni par spilgtām personībām un vēsturiskiem notikumiem Latvijas un pasaules kultūrā un mākslā.

Pirms vairāk nekā četrdesmit gadiem Dž. Goldmena (James Goldman) sarakstītā luga "Lauva ziemā" ("The Lion in Winter") allaž ir saglabājusi godpilnu vietu pasaules teātros un kino, jo aktieriem tā paver vienreizēju iespēju veidot izcilus tēlus un spilgti apliecināt savu talantu.

Vēstījuma centrā ir Anglijas valdnieku pāra - karaļa Henrija II Plantageneta un viņa nežēlastībā kritušās sievas Akvitānijas Elinoras skaudrais romāns, kurā cieši savijas mīla un naids. Un pāri visam cietsirdīgās spēles par varu: kam - trim dēliem vai karaļa mīļākajai, Francijas princesei, atstāt mantojumā troni? Darbība noris 1183. gadā, bet, lūkojoties uz šo spēli un cīņu par varu, ir skaidrs, ka tas varētu norisināties jebkurā gadsimtā un valstī - arī šodien, jo cilvēku vājības nemainās, par izrādi raksta tās veidotāji.

Iestudējuma režisors ir Juris Jonelis, galvenajā lomā Juris Kalniņš. Henrija II sievu Akvitānijas Elinoru atveidos aktrise Zane Jančevska. Lomās: Egils Melbārdis, Gundars Silakaktiņš, Kristaps Kareļins, Mārtiņš Brūveris, Ieva Aniņa, Kaspars Aniņš, Edgars Kaufelds

Izrādei scenogrāfiju veidojis Uģis Bērziņš. Tērpu māksliniece - Baiba Vaivare

Pēc pirmizrādes Rīgā iestudējums viesosies dažādās Latvijas vietās: 22.jūlijā Skrīveros; 9.augustā Aizputē; 17.augustā Koknesē u.c., bet rudenī izrāde atkal tiks demonstrēta Rīgā.

Pirmo reizi lugu "Lauva ziemā" Brodveja teātrī "Ambassador" 1966.gadā iestudēja režisors Noels Vilmens. Turpmākos gados tā uzvesta dažādos pasaules teātros un vairakkārt ekranizēta. Galvenās lomas spēlējuši tādi slaveni aktieri kā Ketrīna Hepberna, Glena Klouza, Inna Čurikova, Pīters O'Tūls, Entonijs Hopkinss, Dmitrijs Pevcovs.

80. gados tagadējā Latvijas Nacionālajā teātrī lugu režisors Mihails Kublinskis ar tādām Latvijas teātra zvaigznēm galvenajās lomās kā Elza Radziņa, Lidija Freimane, Harijs Liepiņš, Ints Burāns un Lāsma Kugrēna.

Biļetes uz izrādi nopērkamas visās "Biļešu servisa" kasēs un www.bilesuserviss.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!