Foto: Publicitātes foto

6. martā Latvijas Jaunatnes teātris piedzīvos savu otro šī gada pirmizrādi - muzikālu stāstu par Žannu d’Arku, kas ir Latvijas teātra vēsturē unikāls iestudējums.

Mūzika un dziesmas, ko sarakstīja Zigmars Liepiņš un Jānis Jurkāns, ir tapušas 1979. gadā, kad toreizējā Latvijas Dramas teātrī režisora Valda Lūriņa vadībā tika iestudēta izrāde "Žanna d’Arka". Toreiz iestudējums līdz skatītājiem tā arī nenokļuva – padomju cenzūra to aizliedza, uzskatot, ka dziesmās ir pārāk daudz "pretvalstisku" tekstu, kurus Padomju Latvijas skatītājiem nebūtu vēlams dzirdēt.

Tuvojoties pirmizrādei klausītāju vērtējumam Latvijas radiostacijās tiek nodotota izrādes "Žanna d’Arka" tituldziesma "Dziesma par svētavotu", ko izpilda Žannas lomas atveidotāja Ginta Krievkalna.

Jaunu muzikālo noskaņu skaņdarbu orķestrācijās ir veidojis izrādes muzikālais vadītājs Kristaps Krievkalns: "Strādāt ar izrādes "Žanna d’Arka" muzikālo materiālu ir ļoti interesanti, jo neskatoties uz to, ka komponists Zigmars Liepiņš izrādes mūziku sarakstīja 1979.gadā, tā joprojām ir ļoti aktuāla un mūsdienīga.."

Izrādes "Žanna d’Arka" jauniestudējums top Jaunatnes teātra mākslinieciskā vadītāja, režisora Ivara Lūša vadībā, bet radošajā komandā strādā arī tērpu mākslinieks Dāvids, scenogrāfs Kristaps Skulte un muzikālais vadītājs Kristaps Krievkalns.

"Man ir īpašs prieks, ka jauniestudējumā piedalās divi kādreizējā Jaunatnes teātra aktieri - Ivars Brakovskis un Rūdolfs Plēpis, kā arī virkne spožu dažādu Latvijas teātru aktieru - Jānis Jarāns, Raimonda Vazdika, Jānis Kirmuška, Edgars Lipors, Dainis Porgants un citi", stāsta Ivars Lūsis.

Galvenajā - Žannas d’Arkas lomā redzēsim dziedātāju Gintu Krievkalni, kura pērn debitēja muzikālajā izrādē "Eslingena".

Šajā sezonā izrāde "Žanna d’Arka" uz Jaunatnes teātra skatuves koncertzālē "Rīga" būs redzama 6. martā, 20. aprīlī, kā arī 5. un 14. maijā, biļetes uz izrādēm ir nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!