Foto: Publicitātes foto
Arhitektūras un mediju centrā "H2O6", Aisteres iela 2, Rīgā, 29. martā un 6. aprīlī varēs noskatīties jaunu vertikālās dejas, akustiskās mūzikas un video projekciju kopprojektu "Kvēldiegs", portālu "Delfi" informē izrādes veidotāji.

Izrādē pirmo reizi Latvijā būs iespēja redzēt vertikālās jeb gaisa dejas žanru tik plašā amplitūdā un tehnikās. Apvienojumā ar īpaši izrādei radīto oriģinālo mūziku un video projekcijām, izrādes veidotāji sola skatītājam piedzīvot lidojuma sajūtu ne tikai uz skatuves, bet arī skatītāju rindās.

Izrādes radošajā komandā apvienojušies ģitārists Mārcis Auziņš, horeogrāfe, soliste, “Spēlmaņu nakts” laureāte Liene Grava, scenārija autors Artūrs Dīcis, video mākslinieks Mārtiņš Dāboliņš, vertikālās dejas horeogrāfe Agnese Vanaga, laikmetīgās dejas horeogrāfs Dmitrijs Gaitjukevičs, scenogrāfe Laura Dišlere un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Izrādes pamattēma ir Latvijā maz zināmā un apspriestā “apzināto sapņu” pasaule, kas iedvesmoja izrādes veidotājus radīt eksplozīvu multimediālu sapņu pasauli.

Kā skaidro izrādes veidotāji, apzinātā sapņošana jeb “lucid dream” ir sapņus ietverošs miega stāvoklis, kurā cilvēks apzinās, ka sapņo, un var ietekmēt sapņa gaitu.

“Šī ir tehniski sarežģīta izrāde, kurā dažādas mākslas jomas paspilgtina viena otru. Vertikālā jeb gaisa deja ir cirka disciplīna, kurā pazūd gravitācijas robežas. To paspilgtinās konkrētajā izrādes brīdī radītā video ilūzija par trīsdimensionālu vidi,” stāsta izrādes soliste un idejas autore Liene Grava.

Sekojot Lienes kustībām telpā, video mākslinieks Mārtiņš Dāboliņš radīs paplašinātās realitātes sajūtu ar “dzīvajām” video projekcijām, radot arī skatītājiem ilūziju par lidojumu un gravitācijas neesamību.

“Šīs izrādes neordinārais un inovatīvais formāts prasa īpašu mūziku. To esmu radījis, izmantojot tikai vienu instrumentu - ģitāru, parādot šī instrumenta bezgalīgās skanējuma iespējas, ejot pāri tradicionālām šī instrumenta izmantošanas robežām, radot īpaši intīmu noskaņu. Mūzika ir radīta tā, lai to ar dažādu tehnoloģisku risinājumu palīdzību varētu izpildīt viens cilvēks – solo ģitārists. Tieši šis fakts ir liels izaicinājums kompozīcijā un ģitārspēlē. Komponējot šo mūziku, centos vizualizēt Lienes vertikālo deju un šo mazliet mistikas piesātināto ideju. Domāju, ka visu izrādes elementu korelācija radīs ko vēl nebijušu un īpašu,” uzsver mūziķis Mārcis Auziņš.

Idejas autore Liene Grava ir laikmetīgās un mūsdienu dejas horeogrāfe un dejotāja. Bijusi vairākkārt nominēta, kā arī ieguvusi, “Spēlmaņu nakts” “Gada kustību mākslinieks” balvu. Veidojusi horeogrāfijas daudzām izrādēm, tostarp, “Ziloņcilvēks” (Liepājas teātris), “Iemūrētie” (LNO), “Frankenšteins” (Dailes teātris), ”Cerību ezers aizsalis” (JRT) u.c.

Biļetes uz izrādēm ir pieejamas www.ekase.lv un tirdzniecības centra "Spice" informācijas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!