Foto: F64
"Teātra observatorija" (TO) tomēr cer panākt vienošanos ar "Rīgas namiem" par parāda atmaksas grafiku un pašu spēkiem labiekārtotās telpas Rīgas Kongresu namā neatstāt, ceturtdien preses konferencē uzsvēra teātra galvenā režisore Gaļina Poļiščuka.

Viņa paskaidroja, ka parāda summa – 5000 latu – ir pietiekami neliela, lai nebūtu iemesla saistību laušanai un teātra izlikšanai uz ielas. Poļiščuka apliecināja, ka šo naudas summu ar sponsoru palīdzību varētu atrast gana ātri, taču teātris nav vēlējies to samaksāt un tad atbilstoši "Rīgas namu" norādēm telpas Kongresu namā pamest.

"Vēl centīsimies panākt vienošanos ar "Rīgas namiem"," viņa teica un norādīja gan, ka dzirdētas baumas, ka telpas Kongresu namā jau esot noskatītas kādam citam konkrētam teātra projektam. To esot žēl dzirdēt, jo teātris uz darbu pašu iekārtotā un pietiekamam skatītāju skaitam paredzētā zālē esot gājis septiņus gadus.

Pašlaik atbilstoši likumā paredzētajām iespējām tiekot plānots tiesāties ar bijušo teātra direktoru Gintu Celmiņu, kurš biļetes uz teātra izrādēm pārdevis caur portālu www.cherry.lv un par biļetēm iegūtos līdzekļus novirzījis uz personiska uzņēmuma bankas kontu. Par šādu shēmu teātris vēstīja jau trešdien. Vienlaikus teātra pārstāvji sīkāk nekomentēja plānoto vēršanos tiesā pret bijušo teātra direktoru.

Jau vēstīts, ka teātris aicinās šo situāciju vērtēt tiesībsargājošās iestādes, vienlaikus norādot, ka tas arī ir iemesls, kādēļ nav bijis iespējams īsā termiņā veikt visus nepieciešamos maksājumus par telpu īri Rīgas Kongresu namā uzņēmumam "Rīgas nami".

Poļiščuka arī pavēstīja, ka jau jūnijā teātris telpu iznomātajam sniedzis informāciju par radušos situāciju, piedāvājot vienoties par nomas maksas pakāpeniskas samaksas grafiku. Par samaksas grafiku arī izdevies panākt mutvārdu, taču ne rakstveida vienošanos. "Gaļinas Poļiščukas "Teātra observatorija" atkārtoti apstiprina savu gatavību šādu grafiku parakstīt un turpināt nomas maksājumus," teikts trešdien izplatītajā paziņojumā presei.

Teātris ir gatavs vērsties arī tiesā, lai aizstāvētu savas tiesības, turpinot darbību "tik ilgi, cik tas faktiski un juridiski būs iespējams".

Jau vēstīts, ka režisore Poļiščuka kopā ar "Teātra observatorijas" radošo grupu Kongresu nama Jaunajā zālē izrādes sāka spēlēt pērn septembrī ‒ pēc tam, kad Kultūras ministrija teātrim bija atteikusi dotāciju un vasaras sākumā, netaupot apvainojumus toreizējam kultūras ministram Intam Dālderim, TO paziņoja par teātra slēgšanu.

Pērn jūnija beigās Poļiščuka pievienojās Tautas partijai (TP) un startēja arī 10.Saeimas vēlēšanās "Par labu Latviju" sarakstā. Lēmumu, ka Kongresu namā atradīsies teātris, pieņēma toreizējais Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC), TO bijusi vienīgā, kas pieteikusies konkursā uz Jaunās zāles apsaimniekošanu. 100 tūkstošus latu teātrim ziedoja uzņēmējs Edvīns Samulis.

Tomēr šā gada jūlijā "Rīgas nami" nolēma pārtraukt sadarbību ar TO, jo nebija izpildīti līguma nosacījumi par izrāžu skaitu un apmeklētāju piesaisti, kā arī iekrājies komunālo maksājumu parāds ‒ apmēram 5000 latu apmērā. Turpmāk TO būs tiesības izmantot attiecīgās telpas kā jebkuram citam nomniekam atsevišķiem projektiem.

Tomēr teātris, cerot uz parāda apmaksas un nomas līguma pagarinājumu, iesniedza rakstveida lūgumu atļaut septembrī nospēlēt vēl sešas izrādes. Uzņēmuma "Rīgas nami" pārstāve Terēza Luksa septembra sākumā gan norādīja, ka līgums netiks pagarināts un teātrim telpas Kongresu namā ir jāatbrīvo. Toreiz viņa gan arī atzina, ka vēl neesot spriests, ko darīt, ja teātris naudu nesamaksās.

"Teātra observatorijas" aktrise Brigita Siliņa toreiz sacīja – ja teātrim Kongresu nama Jaunā zāle jāpamet, tas nozīmētu tā darbības beigas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!