Foto: LETA
Teātra muzejā, ciklā "Sarunas Smiļģa kabinetā" 23. maijā plkst. 18.00 tiks prezentēta mākslas ekspertes Ritas Rotkales sagatavotā Eduarda Smiļģa biogrāfija ar nosaukumu "Ceļš pa dzīvi", portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

"Varētu rasties jautājums, kāpēc pēc turpat pusotru gadu ilgušām Meistara dzīvei un mākslai veltītām, nopietnā izpētē balstītām sarunām vēl būtu vajadzīga kāda no jauna rakstīta biogrāfija. Iemesls ir tikpat vienkāršs, cik pārsteidzošs, – nākas konstatēt, ka šāds biogrāfisks kopsavilkums nekur nav izlasāms. Ir vairākas grāmatas, ir atmiņu krājums, plašākas publikācijas presē, bet visi šie darbi skar vai nu tikai kādu personības daļu, vai kādu atsevišķu dzīves un daiļrades posmu," raksta Rotkale.

"Protams, būtu pārdrošība apgalvot, ka divdesmit A4 formāta lapās tagad būtu ietilpināts pilnīgs pārskats par ģēnija dzīvi. To drīzāk varētu uzskatīt par ieraugu plašākam darbam. Tomēr jau paveiktais ļauj skaidrāk saskatīt būtisko Smiļģa personībā un radošajā veikumā. Apbrīnojama ir viņa spēja no dažādām, reizēm visnelabvēlīgākajām situācijām paņemt vislabāko iespējamo savam teātrim. Gluži fascinējoši atklājas mākslinieka personības brīvība, spēja un drosme uzņemties atbildību kritiskās situācijās."

"Savukārt tikai nedaudz iezīmējot Smiļģa inscenētāja gaitas 44 gadu garumā, uzskatāmi atklājas viņa māka uztvert katra laikmeta būtiskās idejas un risināt tās ar novatoriskām metodēm. Tieši tas ļāva Dailes teātrim izvirzīties Eiropas labāko teātru priekšpulkā," saka grāmatas autore.
Šoreiz sarunu gaitā varētu raisīties diskusija, jo Smiļģa biogrāfijā ir daži tādi fakti, kas pieļauj atšķirīgas interpretācijas.

LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejs 2016. gadā svin 40. dzimšanas dienu un Eduarda Smiļģa 130. gadskārtu. Tāpēc katra mēneša 23. datumā plkst. 18.00 muzejā notiks sarunas par Eduardu Smiļģi un viņa laikabiedriem, par muzeja izveidi un attīstību, par lielā meistara atklāsmi muzejā un popularizēšanu ārpus tā.

Biļešu cenas – pieaugušajiem 4 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem 2 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!