Foto: Publicitātes foto

Šī gada aprīlī Latvijā atkal viesosies pasaulslavenā cirka trupa "Cirque du Soleil", šoreiz skatītājiem piedāvājot izrādi "Alegria" - piesātinātu, vārdos grūti izsakāmu greznību un cilvēka ķermeņa neierobežoto spēju valdzinājumu. Iespaidīgā prieka un izklaides impērija, jaunā cirka mākslas karognesēji, kas par šo žanru ir likusi runāt jaunā kvalitātē.

Gaviles un svinēšana

Sevišķi krāšņo izrādi "Alegria" (spāņu valodā – prieks, sajūsma) pirmo reizi "Cirque du Soleil" izrādīja, atzīmējot savu desmito jubileju, 1994. gadā.

Tā pārsteidz ne tikai ar nervus kutinošiem un acīm neticamiem priekšnesumiem. Milzīgu lomu izrādē spēlē arī kostīmu mākslnieces Dominikas Lamjē veidotie tērpi. Tie radīti, iedvesmojoties no Versaļas galma rebinoši izšķērdīgās modes un citu absolūtisma laika Eiropas aristokrātu greznības.

Tieši izrādes kostīmi ir tie, kas sadala visus "Alegria" pasaules tēlus divās daļās – Vecā pasaule ir simbolizē zelta laikmetu – krāsainas spalvas, mežģīnes, vizuļi un bagātīgas rotas. Savukārt Jaunā pasaule ir nākotnes cilvēku mītne – te tēli tērpušies ne mazāk krāšņi, tomēr gaisīgāk un vieglāk, uzsverot jaunās paaudzes veiklību un izmanību.

"Tērpa dvēsele ir tā melodiskumā. Katram māksliniekam, katram režisoram ir savs iekšējais ritms. Tas ir tas, pēc kā es vados, veidojot kostīmus," savu noslēpumu atklāj kostīmu māksliniece Dominika Lamjē.

"Alegria" izrādei radīti 400 dažāda kostīmu vienības, tai skaitā arī īpaši šovam gatavoti apavi, parūkas, cepures un aksesuāri.

Šai un citām "Cirque du Soleil" izrādēm kostīmi tiek ražoti Monreālā. Kopumā kostīmu tapšanā ir nodarbināti 300 cilvēki.

Visvairāk izmantotais materiāls kostīmu tapšanā ir likra, jo tā ir elastīga un ērta, turklāt viegli kopjama. Katra šova dziedātāja kostīmu rotā 200 ar rokām piešūti spoži akmentiņi. Piemēram, lai radītu "Alegria" tēla Vecā putna kostīmu ir nepieciešamas 200 stundas

Par tērpu mazgāšanu, žāvēšanu un gludināšanu rūpējas četri ģērbēji, kas ceļo kopā ar "Alegria", bet ikvienā pilsētā, kur piestāj ceļošais cirks, tiek nolīgti divi vai trīs palīgi, kas palīdz māksliniekiem saposties izrādei.

Savu pilnasinīgu dzīvi jau gandrīz 20 gadus dzīvo arī izrādes "Alegria" mūzika, ko radījis komponists Renē Duprē.

Duprē ir prasmīgs dažādu mūzikas žanru jaucējs, ar savu muzikāli eklektisko rokrakstu, Renē Duprē vēsturiski zīmīgākais skaņdarbs ir Ķīnas suverenitātes atjaunošanai pār Honkongu veltītais skaņdarbs, kas tika atskaņots simboliskā ceremonijā 1997. gada 1. jūlijā.

Savukārt Duprē radītais "Alegria" skaņu celiņš ir visu laiku pārdotākais "Cirque du Soleil" albums, tam ir platīna albuma statuss Kanādā, bet visā pasaulē tas pārdots vairāk kā 500 000 eksemplāru. 1995. gadā "Alegria" mūzikas albums tika nominēts "Grammy" balvai, kā arī saņēma divas Kvebekas lokālās balvas - "Fēliksus".

Renē Duprē rakstījis mūziku lielākajai daļai "Cirque du Soleil" izrāžu, kas tapušas pirmajos cirka impērijas pastāvēšanas gados, kā arī 2004. gada izrādei "KÀ".

Septītais cilvēks kosmosā

Pasaulslavenā "Cirque du Soleil" viens no dibinātājiem un pašreizējais direktors Gijs Lalibertē (Guy Laliberte) pēc "Forbes" datiem ir 11. bagātākais kanādietis un viens no 500 turīgākajiem cilvēkiem pasaulē. Viņš arī filantrops, aizrautīgs pokera spēles meistars un viens no retajiem kosmosa tūristiem no šīs zemes.

Ceļojumā kosmosā viņš devās 2009. gadā, par to samaksājot 40 miljonus ASV dolāru. Laliberts ir pēc skaita septītais kosmosa tūrists. Viņš izplatījumā pavadīja 11 dienas.

Taču savu karjeru Laliberts sāka kā ielu muzikants – sasniedzis 18 gadu vecumu, viņš devās uz Eiropu, kur ar stopiem apceļoja dažādas pilsētas. Intervijās viņš allaž piemin pirmo Londonā pavadīto nakti – uz soliņa Haidparkā, mugursomu pagalvī, apkrāvies ar diviem akordeoniem, mutes harmonikām un citiem sīkiem instrumentiem.

Sākotnējais plāns bija apceļot Eiropu un tad turpināt mācības, kā to joprojām dara daudzi jaunieši. Taču ceļojošā ielu muzikanta – cirka mākslinieka dzīves garša iepatikās. Laliberts apguva uguns rijēja prasmes un apmetās Monreālā, kur rīkoja dažādus pasākumus – ielu festivālus, performances utt. 1984. gadā viņu uzaicināja noorganizēt priekšnesumu Kvebekas ielās, atzīmējot pilsētas 450. jubileju. Tajā pat gadā kopā ar domubiedriem – citiem ielu māksliniekiem tika dibināta šobrīd pasaulē slavenā cirka kompānija "Cirque du Soleil".

Nekādu dejojošu lāču

"Cirque du Soleil" izrādes piedāvā visu, ko vien cilvēka prāts spēj un arī nespēj iedomāties. Cirka burvība, triki un atmosfēra jaunā kvalitātē, tomēr…."Cirque du Soleil" izrādēs nekad nebūs redzami dejojoši lāči, uz pakaļkājām stāvoši ziloņi vai izdresēti tīģeri. Pasaulslavenā cirka kompānija kategoriski iestājas pret dzīvnieku izmantošanu izrādēs.

"Mēs neatbalstām tādu cirku, kurā dzīvnieki ir ietērpti kleitās un rāda trikus. Mēs dodam darbu cilvēkiem", šādi slavenās cirka turpas nostāju paudis izrādes "Saltimbanco" (Rīgā viesojās 2011. gada nogalē) mākslinieciskais direktors Pjērs Parizjēns.

"Dzīvniekiem ir jādzīvo dabā, džungļos, viņi nav aktieri . Mēs neatbalstām veidu, kā dzīvnieki cirkū tiek dresēti . Ziloņa vai tīģera dzīvei nav jāpaiet būrī, ceļojot no vienas valsts uz otru. Mūsu izrādēs nekad nebūs iesaistīti dzīvnieki!"

Tikai pieaugušajiem – Zumanity

Lai gan visi "Cirque du Soleil" uzvedumi ir domāti gan lieliem, gan maziem, 2003. gadā tapa kāds īpašs uzvedums – kaislīgs, piedauzīgs, nerātns .. nu, vārdu sakot, tikai pieaugušajiem – "Zumanity", jeb jutekliskā, erotiskā "Cirque du Soleil" seja.

Šī izrāde ir atkāpšanās no ierastā "Cirque du Soleil" formāta – iespaidīgs kabarē ar seksuāli piesātinātām dziesmām, dejām un akrobātiku.

"Mūsu iepriekšējie šovi allaž bijuši ģimeniski un politkorekti, kas ir lieliski. Taču mēs visi esam dzīvi cilvēki un netaisamies to slēpt. Mums patīk piedzīvot jaunas izjūtas, un "Zumanity" to piedāvā," tā pikantāko no "Cirque du Soleil" izrādēm raksturo kompānijas dibinātājs Gijs Lalibertē

Vēl mazliet statistikas

1984. gadā, kad tika dibināts "Cirque du Soleil" , tajā darbojās 73 cilvēki, šobrīd cirka mākslas impērija nodarbina ap 5000 cilvēku, no kuriem 1300 ir dažādi cirka mākslinieki. "Cirque du Soleil" mītnes vietā Monreālā strādā aptuveni 2000 cilvēku. Pavisam darbinieku vidū ir 50 dažādu tautību pārstāvji, kas runā 25 dažādās valodās.

Biļešu pārdošanas dati liecina, ka kopš 1984. gada "Cirque du Soleil" izrādes noskatījušies 100 miljoni cilvēku, bet plānots, ka 2013. gadā krāšņos priekšnesumus vēros 13 miljoni cilvēku.

Izrāde "Alegria" ir vispopulārākais " Cirque du Soleil" ceļojošais šovs. Kopš tā pirmizrādes 1994. gadā, tas parādīts jau vairāk kā 5000 reižu 10 miljoniem skatītāju 65 pilsētās visā pasaulē.

Jau ziņots, ka "Cirque du Soleil" izrādi "Alegria" varēs noskatīties "Arēnā Rīga" no 11. līdz 14. aprīlim. Biļetes uz izrādēm iespējams iegādāties visās "Ticketpro" kasēs un www.ticketpro.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!