20. un 21. oktobrī plkst. 19.00 Jaunā Rīgas teātra zālē Talsu ielā 1 tiks rādīta Kirovas Dramatiskās laboratorijas un Maskavas dokumentālā teātra Teatr.doc izrāde "Vjatlags", kuras pamatā ir latvieša Artura Stradiņa 1942. gadā izsūtījumā Vjatlagā veiktie pieraksti.

"Vjatlags jeb Vjatkas labošanas darbu nometne bija viena no lielākajām Gulaga soda nometnēm Kirovas apgabala ziemeļos. No 1938. līdz 1956. gadam tur bija ieslodzīti ap 180 tūkstoši cilvēku, no kuriem 6979 bija latvieši. Vjatlagā gāja bojā 18000 cilvēku," stāsta viesizrādes rīkotāji.

Izrāde "Vjatlags" ir Artura Stradiņa 1942. gada dienasgrāmatas lasījums, kas atklāj vienu gadu nometnes dzīvē. Latviešu zemnieks Stradiņš tika apcietināts 1941. gadā par darbību nevalstiskā organizācijā. Vjatlagā Stradiņš pavadīja 10 gadus, pēc tam tika pārvietots uz Sibīriju. Katru lēģerī pavadīto dienu Stradiņš fiksēja īsās piezīmēs uz papirosu papīriņiem.

"Šajās piezīmēs ir visa dzīve un nometnes monotonais ritms - darbs mežā, nometnes slimnīca, zādzības barakās, īsas sarunas ar ieslodzījuma biedriem. Daudz detaļu par pārtikas un maizes devām, klusi pieminēta cietuma biedru nāve. Stradiņa dienasgrāmatā atklājas tas domāšana un dzīvesveids, ko padomju vara tiecās iznīcināt," stāsta izrādes organizatori.

"Vjatlags" savā ziņā ir anti-izrāde. Tajā nav acīmredzamas dramatiskas darbības. Visa uzmanība ir koncentrēta uz tekstu. Kluss, kalsns vīrietis - izrādes režisors un aktieris Boriss Pavlovičs - lasa īsos pierakstus uz miniatūrajiem papīriņiem. Izrādes formas galējais askētisms ir principiāla pozīcija, jo īsās piezīmes par nometnes dzīvi nepieļauj māksliniecisku interpretāciju. Izrādes notikums ir fakts, ka vēstījums, kas adresēts nekurienei, bet kam pateicoties brīnumam izdevās izkļūt ārpus koncentrācijas nometnes robežām, šodien satiekas ar mums.

Izrādei "Vjatlags" ir vēl kāds slānis. Tā tika iestudēta laikā, kad Maskavā sākās tiesas prāvas pret Bolotnajas laukuma protestu dalībniekiem. Izrādes aktrises Jevgēņijas Tarasovas vīrs Leonīds Kovjazins "Bolotnajas lietas" sakarā cietumā pavadīja vairāk nekā gadu. Leonīdu amnestēja, bet septiņiem viņa domubiedriem piesprieda reālus cietumsodus. Šis notikums Gulaga dienasgrāmatas vieno ar mūsdienām un atgādina, ka nekas nav beidzies," stāsta Latvijas Jaunā teātra institūts pārstāve Gundega Laiviņa.

"Vjatlags" ir nominēts Krievijas teātra apbalvojumam "Zelta maska" 2013./2014. gada sezonā.

Izrāde veidota krievu valodā ar tulkojumu latviski. Biļete pieejamas - "Biļešu paradīzes" kasēs, to cena - 15 un 10 eiro (skolēniem, studentiem, pensionāriem).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!