Foto: Publicitātes foto
Oktobrī Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas laikmetīgā teātra programmā "forte forte" ar izrādi "Situāciju telpas" viesosies Berlīnes mākslinieku kolektīvs Rimini Protokoll. Izrāde tiks izrādīta Rīgas kinostudijā Šmerļa ielā 3 no 14. līdz 26. oktobrim, vairākas reizes katru dienu. Biļetes - (15 eiro, ar atlaidi – 10 eiro) "Biļešu Paradīzē", portālu "Delfi" informē festivāla pārstāvji.

"Situāciju telpas" ir daudzlīmeņu video izrāde 20 spēlētājiem, kuras laikā skatītāji nonāk 20 situāciju telpās un kļūst par lieciniekiem 20 dzīvēm, kuras ietekmē ieroči. Te ir Izraēlas armijas karavīrs, ķirurgs no organizācijas "Ārsti bez robežām", Meksikas narkokarteļa administrators, hakeris, bērns – karavīrs no Kongo, Bundestāga deputāts un citi. Unikāli ir ne tikai "Situāciju telpu" stāsti, bet arī forma – skatītājs seko varoņiem gan planšetdatora ekrānā, gan reālajā telpā un laikā, kļūstot par dalībnieku notikumos, kas atklāj, ka arī mūsu dzīves, iespējams, ir globālās kara arhitektūras daļa. Brūsa Springstīna menedžeris Džons Lando pēc izrādes noskatīšanās ir teicis: "Es esmu redzējis teātra nākotni un tās vārds ir Situāciju telpas".

"Situāciju telpas" ir saņēmušas Rūras Triennāles jauniešu žūrijas balvu kategorijās "Labākā no labākajām" un "Visintensīvākā izrāde, kas bija tik intensīva, ka es negribēju palaist garām ne sekundi". Šī izrāde ir apbalvota arī ar Izcilības balvu 17. Japānas mediju mākslas festivālā Tokijā un iekļauta 10 izcilāko izrāžu vidū, kas pagājušā sezonā iestudētas Vācijā, Šveicē un Austrijā.

"Rimini Protokoll" ir trīs mākslinieku apvienība, kuru raksturo neizsīkstoša dzīves un cilvēku mīlestība, azarts iedziļināties ikdienišķajā un pārcelt to uz skatuves. Viņu rīcībā ir pašu izgudroti un līdz pilnībai attīstīti teātra instrumenti, kas ļauj paskatīties uz realitāti kā caur lupu, izgaismo to no pilnīgi negaidīta un neparasta skatu punkta, piedāvā ne tikai jaunu, vērtīgu teātra pieredzi, bet arī jaunas, būtiskas zināšanas par pasauli. "Rimini Protokoll" veido teātra izrādes, lasījumus, instalācijas, multimediālus, sociāli politiskus un pētniecības projektus, kuros nekad nav piedalījušies profesionāli aktieri un kas teorijā ieguvuši apzīmējumu "dokumentālais teātris".

Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotā programma "forte forte" ir nozīmīgu Eiropas režisoru izrāžu sērija gada garumā. Tie ir mākslinieki, kuri pazīstami visā pasaulē sava unikālā rokraksta dēļ, un izrādes, kuru centrā ir indivīda un varas, personības un masu, mūsu savstarpējās attiecības uz lielo vēsturisko notikumu fona un gluži ikdienišķā kontekstā. Janvārī programmu atklāja latviešu režisors Alvis Hermanis, martā turpināja flāmu mākslinieks Jans Lauverss un "Needcompany", bet rudenī mēs iepazīstinām ar "Rimini Protokoll", kā arī horeogrāfu Alēnu Platēlu un "les ballets C de la B".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!