Foto: LETA
Teātra jeb mākslas telpas "64 krēsli" ekspluatācija Rīgā, Marijas ielā 20, uzsākta patvaļīgi, tādēļ ir pamatotas bažas par apmeklētāju un daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas iedzīvotāju drošību, portālu "Delfi" informēja Rīgas pilsētas būvvalde sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Ieva Luste.

"64 krēsli", kas ar teātra izrādi "Face Book. Post Scriptum" tika atklāta 3.oktobrī, ir ierīkota bez atbilstošas būvniecības dokumentācijas saskaņošanas, teātra telpas izveidojot daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas augšējā, piektā stāva dzīvoklī.

Pašlaik vislielākās bažas ir par dzīvojamās mājas būvkonstrukciju atbilstību slodzes izmaiņām atbilstoši paredzētajam apmeklētāju skaitam. Ir iespējami riski saistībā ar ēkas ugunsdrošības prasību nodrošināšanu. Dzīvojamās mājas iedzīvotāji ir snieguši informāciju par jūtamām vibrācijām ēkas konstrukcijās teātra telpu izmantošanas laikā, norāda Luste.

Viņa uzsver, lai dzīvojamā mājā izvietotu publiskas telpas, nepieciešams ievērot daudzas būtiskas prasības, kas noteiktas gan iedzīvotāju un apmeklētāju drošībai, gan ērtībām. Šādu projektu realizācijai nepieciešams gan būvkonstrukciju novērtējums un atbilstošu risinājumu ieviešana, gan ugunsdrošības pasākumu ievērošana, tāpat svarīgi ir nodrošināt atbilstošus akustiskos risinājumus, sanitārās un vides pieejamības prasības.

Rīgas pilsētas būvvaldes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī Rīgas pašvaldības policijas pārstāvji 7.oktobrī apsekoja telpas. Rīgas pilsētas būvvalde ir pieprasījusi nekavējoties pārtraukt patvaļīgi ierīkotā teātra ekspluatāciju un par lēmuma izpildi atbildīgs ir telpu īpašnieks.

Producents Juris Millers Rīgas pilsētas būvvaldes argumentus par to, ka mākslas telpa "64 krēsli" ir nedroša apmeklētājiem, uzskata par absurdiem un ziņo, ka izrādes netiks pārtrauktas.

Millers aģentūrai LETA pastāstīja, ka dzīvoklis, kurā notiek režisores Gaļinas Poļiščukas izrāde "Face Book. Post Scriptum", pieder viņam. Pēc Millera domām, dzīvoklis ir pilnīgi drošs gan apmeklētājiem, gan arī daudzdzīvokļu mājas iemītniekiem. Viņš skaidroja, ka dzīvoklī nav veiktas nekādas pārbūves, kurām nepieciešams saskaņojums ar būvvaldi. Proti, ir nomainītas tikai elektroinstalācijas, noplēstas vecās tapetes un nomainīts tualetes pods.

Turklāt troksnis, ko rada garāmbraucošie trolejbusi vai kaimiņiene, kas lejas stāvā klausās mūziku, ir lielāks nekā troksnis, ko rada izrādes apmeklētāji, apgalvoja producents. Izrādes arī nenotiekot katru vakaru, bet gan pāris reizes mēnesī. Viņaprāt, šajā gadījumā ir notikusi personiska izrēķināšanās ar viņu, un Millers pat zina, kuri mājas iedzīvotāji ir sūdzējušies par izrādes laikā it kā radīto troksni. Turklāt dzīvoklis dažādām mākslinieciskām darbībām izmantots jau vairākus gadus, un līdz šim nekādu sūdzību neesot bijis. "Tā ir absolūta ieriebšana," pārliecināts ir producents.

Jautāts, vai ievēros būvvaldes lēmumu, Millers informēja, ka ir pieprasījis rakstisku paskaidrojumu, bet pēc pusotras nedēļas plāno atkal tikties ar būvvaldes pārstāvjiem. "Ja viņi spēs pierādīt, ka dzīvoklī nedrīkst notikt teātra izrādes, tas būs pirmais precedents," teica Millers. Viņš esot noskaidrojis, ka līdz šim citiem režisoriem dažādos Rīgas dzīvokļos saskaņojums neesot bijis nepieciešams.

Jau ziņots, ka 3.oktobbrī vakarā ar izrādi "Face Book. Post scriptum" darbu uzsāka jauns kamerteātris 64 krēsli, kura atklāšanas izrādi apmeklēja arī vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki.

Pirmā izrāde, kas uzvesta kamerteātrī 64 krēsli, ir režisores Gaļinas Poļiščukas atgriešanās Latvijas teātru dzīvē. Jaunais teātris mājvietu atradis mūzikas producentam Jurim Milleram piederošā dzīvoklī Marijas ielas 20. nama piektajā stāvā. Teātra telpas atrodas pretī viņa pastāvīgajai mītnesvietai, un Millers nav slēpis, ka šajā projektā investējis vairākus desmitus tūkstošus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!