Baletam Latvijā šogad – dubultsvētki! Operas baleta trupai patlaban rit astoņdesmitā sezona, bet Rīgas Horeogrāfijas vidusskola šonedēļ svin savu septiņdesmitgadi. Jau 9.decembrī svētkus ievadīja RHS muzeja atklāšana skolas telpās, visu nedēļu notiek deju meistarklases. Skolas audzēkņu dejotā mūsdienu dejas izrāde “Alise” 12.decembrī ir Operas afišā… Visus pasākumus nemaz necentīšos uzskaitīt. Jo šajā rakstiņā vēlos Jūs aicināt uz šīs jubilejas Galā koncertu Nacionālajā Operā 14.decembrī.
Jaunos dejotājus ir bijusi iespēja redzēt gan “Sīlfīdā”, kas ir klasiskā baleta izrāde, gan Andra Vilcāna un Olgas Žitluhinas veidotajā modernās dejas izrādē “Alise”, gan mazās formas projektā “Taureņi” un, protams, skolas ikgadējos koncertos. Blakus izrādēm īpaši pēdējo gadu izlaiduma koncertos redzams, ka Operas baleta trupai aug ļoti spēcīga maiņa.

Uzreiz grūti iedomāties, kurā profesijā vēl tik nežēlīgi ātri nomainās paaudzes… Un tomēr ik pa laikam uzmirdz un tiek pamanīti atkal un atkal jauni vārdi. Un lai cik īss arī nebūtu dejotāju lidojums (reti vairāk kā 20 gadus!), ne viens vien Latvijas dejotāja vārds, kuri mācījušies RHS, joprojām ir mūsu atmiņā. Īpaši no septiņdesmitajiem un astoņdesmitajiem gadiem. Milzīga vēstures bagātība ir Māris Liepa vien! Tur blakus atcerēsimies arī Haraldu Ritenbergu (šobrīd RHV direktoru), Jevgēņiju Čangu, Mihailu Barišņikovu, Genādiju Gorbaņovu, Zitu Errsu, Litu Beiri… Tik atšķirīgi un krāšņi vijušies šo bijušo skolas audzēkņu profesionālie ceļi. Daudzi no tiem guvuši atzinību starptautiskā mērogā, liekot pasaules baletā sadzirdēt arī Latvijas vārdu.

Galā koncertā blakus plecu pie pleca dejos jaunie dejotāji un Operas baleta mākslinieki. Un varbūt Jūs, tieši no šī koncerta, atcerēsieties kāda dejotāja vārdu, kuru pēc dažiem gadiem zinās visi. Arī tie, kuri par baletu zina varbūt pavisam maz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!