Foto: Publicitātes foto
Jau 8. un 9. novembrī Rīgā pirmo reizi viesosies ievērojamais flāmu mākslinieks Alēns Platēls un viņa kolektīvs "les ballets C de la B", informē Latvijas Jaunā teātra institūts.

Rīgā skatītāji varēs noskatīties vienu no jaunākajām Platēla izrādēm "tauberbach", kas tapusi sadarbībā ar Minhenes Kamerteātri un tiks izrādīta Ķīpsalas Izstāžu centrā 8. un 9. novembrī plkst. 19. Pēc izrādes 8. novembra vakarā notiks mākslinieku saruna ar skatītājiem.

Tāpat šajās dienās kinoteātrī K. Suns varēs noskatīties bezmaksas dokumentālo filmu programmu.

"Flāmu mākslinieks Alēns Platēls jau 30 gadus vada kolektīvu "les ballets C de la B", kas tiek uzskatīts par laikmetīgās skatuves mākslas fenomenu gan unikālās māksliniecisko vīziju kombinācijas dēļ, gan neparastās, nepareizās, anarhistiskās kustību valodas dēļ. "les ballets C de la B" strādā dejotāji un horeogrāfi ar klasiskās un laikmetīgās dejas izglītību, mūziķi, cirka mākslinieki, neprofesionāļi.

Kadri no 'tauberbach':

Platēla izrāžu pamatā ir kompānijas mākslinieku individuālā pieredze, spējas un īpatnības, jo viņu līdzīgi kā Pīnu Baušu mākslinieks interesē kā personība. Platēls nepaguris meklē, kā kustībā iemiesot tik plašas jūtas kā mīlestību, kaisli, alkas, naidu, depresiju, spriedzi, kas valda indivīda un grupas starpā.

Viņš atrod skaistumu visā, ko pieņemts uzskatīt par neglītu, nenormālu, pretrunīgu. Kustības, kas imitē spazmas, konvulsijas, krampjus, viņa dejotāju izpildījumā kļūst trauslas un brīnišķīgas. Vairākās izrādēs šī ķermeņu valoda saplūst ar Baha, Persela, Monteverdi pārpasaulīgo mūziku, radot īpaši spēcīgu efektu," stāsta Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāvji.

Izrādes "tauberbach" (divu šķietami nesavienojamu vārdu – "kurls" un "Bahs" apvienojums) centrā ir kāda sieviete un piecas hibrīdas būtnes, kurās ir kaut kas no amēbas, dzīvnieka, bērna. Sieviete visu laiku runā, jo tas ir veids, kā izdzīvot. Viņa sarunājas ar balsīm sevī un ārpusē, un ar pašu dzīvi, pret kuru viņai ir fundamentāli iebildumi, bet kuru viņa panes ar cieņu. Pamazām dīvainās radības liek viņai atklāt citas maņas – pārstāt runāt, lai sajustu, ieraudzītu, izdzirdētu.

Izrādes iedvesmas avoti ir Markosa Prado dokumentālā filma "Estamira" un poļu mākslinieka Artura Žmijevska ieraksts, kurā Baha mūziku interpretē nedzirdīgu cilvēku koris.

Filmu programmā kinoteātrī K. Suns iekļauta paša Platēla veidota dokumentālā filmas par "les ballets C de la B" māksliniekiem "Les ballets de ci de la" (seanss 9. novembrī plkst. 14), vācu režisoru Jorga Jeshela un Brigites Krāmeres filma "Pasija – pēdējā pietura Kinšasa" par izrādes "vsprs" pasaules turneju un tās noslēgumu Kongo galvaspilsētā Kinšasā (seanss 9. novembrī plkst. 16), kā arī brazīliešu režisora Markosa Prado godalgoto filmu "Estamira" par kādu sievieti, kura sirgst ar šizofrēniju un vairāk nekā divdesmit gadus dzīvo un strādā izgāztuvē Riodežaneiro pievārtē (seansi 8. un 9. novembrī plkst. 18).

Alēns Platēls 2001. gadā saņēma Eiropas Teātra jaunās realitātes balvu, virkne festivālu, izdevumu un laikmetīgās skatuves mākslas institūciju dažādās valstīs ir atzinušas Platēla un "les ballets C de la B" izrādes par gada un pat desmitgades labākajiem iestudējumiem, bet "tauberbach" ir ierindota starp 10 izcilākajām izrādēm, kas pagājušajā sezonā tapušas Vācijā, Austrijā un Šveicē.

Biļetes pieejamas "Biļešu paradīze" tīklā, kā arī Latvijas Jaunā teātra institūtā Miera ielā 39-2. Filmu programma skatāma bez maksas.

Laikmetīgā teātra programmu rīko Latvijas Jaunā teātra institūts un šogad tajā jau izrādīti Alvja Hermaņa, Jana Lauversa, "Needcompany" un "Rimini Protokoll" darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!