Foto: PantherMedia/Scanpix
Arī šopavasar, aprīļa beigās notiks Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) un teātru rīkotā "Latvijas izrāžu skate 2012", pulcējot ārvalstu ekspertus no dažādām pasaules valstīm, portālu "Delfi" informē LJTI pārstāve Gundega Laiviņa.

Latvijas izrāžu skate notiks Rīgā no 26. līdz 29. aprīlim un pulcēs rekordlielu viesu skaitu – uz pasākumu reģistrējušies 68 viesi no 15 valstīm. Tas nozīmē, ka ārvalstu profesionāļu vidū šī skate ir kļuvusi par iecienītu un novērtētu platformu mūsu teātra iepazīšanai.

Izrāžu skates programmu atlasa Latvijas Jaunā teātra institūts sadarbībā ar teātriem un režisoriem, īpaši akcentējot tos iestudējumus, kas atspoguļo laikmetīgās skatuves mākslas attīstības tendences Latvijā un ietver potenciālu uzrunāt ārzemju auditoriju. Pasākuma mērķis ir iepazīstināt starptautisko festivālu, teātra namu, citu skatuves mākslas organizāciju pārstāvjus un teātra kritiķus ar jaunāko Latvijas teātrī un veicināt Latvijas izrāžu un mākslinieku iesaisti starptautiskā apritē.

Latvijas izrāžu skate piedāvās noskatīties 15 iestudējumus un pārstāvēs tādus teātrus kā Jaunais Rīgas teātris, Nacionālais teātris, Dailes teātris, Latvijas Nacionālā opera, "Dirty Deal Teatro", Ģertrūdes ielas teātris. Skatē ar jaunākās sezonas iestudējumiem piedalās režisori Alvis Hermanis, Pēteris Krilovs, Māra Ķimele, Kirils Serebreņņikovs, Regnārs Vaivars, Inese Mičule, Vladislavs Nastavševs, Ģirts Ēcis, Valters Sīlis, Andrejs Jarovojs, Elmārs Seņkovs, Viesturs Kairišs. Līdzās izrādēm skates viesiem būs iespējams iepazīties ar Rīgas neatkarīgajām skatuvēm, tikties ar režisoriem un teātru producentiem, kā arī noskatīties Jura Poškus filmu "Kolka Cool".

Skates viesu vidū būs Vīnes Festivāla galvenais dramaturgs Matiass Pēss, bijusī Berlīnes festivāla kuratore, tagadējā "St. Poelten" teātra nama (Austrija) mākslinieciskā vadītāja Brigita Fūrle, ievērojamo Šveices skatuves mākslas centru "Kaserne Basel " un "Gessnerallee" direktori Karena Šlēvita un Rožē Merguāns, igauņu lielākā teātra un dejas festivāla "Baltoscandal" dramaturģe Annelī Sova, Tamperes Teātra festivāla mākslinieciskā vadītāja Johanna Froindliha, "Santarcangelo" festivāla (Itālija) jaunā vadītāja Silvija Botiroli, lielāko Polijas festivālu Maltas festivāls (Poznaņa), "Dialog" (Vroclava) un Krakovas Teātra Reminiscences pārstāvji, Krievijas festivālu "Zelta Maska" un "Baltijas nams" delegācijas un daudzi citi.

Festivāla programma angļu valodā atrodama LJTI mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!