Foto: DELFI
Trešdien, 21. decembrī, "Arēnā Rīga" sākās pasaulslavenā Kanādas cirka "Cirque du Soleil" šova "Saltimbanco" viesizrādes Rīgā, kas norisināsies līdz pat 25. decembrim. Īsi pirms šova pirmizrādes Latvijā portāls "Delfi" devās ceļojumā pa slavenā cirka aizkulisēm.

"Cirque du Soleil" mākslinieki pirms izrādēm daudz trenējas, viņu treniņu arsenāls ceļo līdz ar cirku - no valsts uz valsti. Katrai lietai ir sava, īpaša vieta un visas kastes, kastītes un milzu lādes rotā uzraksti "Cirque du Soleil".

Cirka pārstāve stāsta, ka "Cirque du Soleil" īpašumā ir piecas veļasmašīnas, kurās aktieru drēbes tiek mazgātas ar īpašiem mazgāšanas līdzkļiem un katrai no tām pat ir vārds - Hidra, Zevs, Gigla, Topsija.

Aktierus viesizrādēs pavada arī plaša profila palīgi - kurpju krāsotāji, drēbju labotāji, ģērbēji, kuri ik dienu atsvaidzina tērpus, piešuj visu varavīksnes krāsu spīguļus, vizuļus un citas interesantas detaļas. Izrādē "Saltimbanco" skatītāji var apskatīt vairāk nekā 50 krāšņas cepures un tērpus. 

Skatuves tērpu labošana notiek ar simtgadīgā Lorda Viktora - senas "Singer" šujmašīnas palīdzību. Cirka pārstāve stāsta, ka cirka ekipējumā esošajām lietām tiek doti vārdi tādēļ, ka "Cirque du Soleil" tās uztver kā ģimenes locekļus.

Izrādē "Saltimbanco" piedalās 52 aktieri. Kā stāsta pasaulslavenā cirka menedžere, iestudējumā darbojas 20 tautību pārstāvji - izveidojušies arī intereanti mīlasstāsti, piemēram, kāds krievu puisis cirkā saticis savu mīļoto - meiteni no Brazīlijas. Cirka pārstāve skaidro, ka masīvās slodzes un pārbraucienu dēļ tā notiek - gatavojoties izrādēm, top arī aktieru privātā dzīve.

"Jau šobrīd varam secināt, ka "Cirque du Soleil" izrāde "Saltimbanco" būs gada visapmeklētākais izklaides pasākums Latvijā, ja neskaita sportu. Mēs ar to ļoti lepojamies un priecājamies, ka šāds sasniegums ir izdevies. Nākamnedēļ mēs precizēsim visus pārdošanas datus - tad būs redzams, cik cilvēku kopumā apmeklējušas "Cirque du Soleil" viesizrādes Latvijā un noskaidrosim, vai tas būs kļuvis par apmeklētāko pasākumu "Arēna Rīga" vēsturē, kas arī ir ļoti iespējams," portālam "Delfi" sacīja koncertaģentūras FBI pārstāvis Kristaps Kārkliņš. 

Visas iekārtas cirks ved līdzi un vietējiem organizatoriem jānodrošina vien lietas, ko viņi nosūta un lūdz izpildīt. "Mēs nodrošinām ar vietējo darbaspēku, kas palīdz skatuves konstrukciju uzbūvē un demontāžā. Tā kā "Cirque du Soleil" ir liela mašinērija un perfekti atstrādāti darbošanās standarti, mums galvassāpes nerada kādas prasības - viņi ir parūpējušies par to, lai cilvēki jebkurā pasaules vietā saņemtu vienlīdz kvalitatīvu šovu," teic Kārkliņš.  

Komentējot kanādiešu cirka veiksmes stāstu, FBI pārstāvis saka: "Tā kā tas ir ļoti atbildīgs darbs, tā ir akrobātika - cilvēka meistarības demonstrējumi, ir jābūt ļoti nopietnai attieksmei pret darbu. Ja salīdzīna, piemēram, ar rokkoncertu - par rokmūziķiem nekļūst vienmēr tie talantīgākie un profesionālākie cilvēki.

"Cirque du Soleil" ir kas tāds, kur ir savākti labākie un profesionālākie cilvēki, gluži kā Olimpisko spēļu atklāšanā, kur mēģina sapulcēt visus, kas tajā industrijā ir labākie. Tāpat tieši Olimpisko spēļu atklāšanas un noslēguma ceremonijās nereti tiek iesaistīti tieši "Cirque du Soleil" māksklinieki. Tāpat arī daudzi šovbiznesa pārstāvji, piemēram, Lady Gaga un Madonna, pārņem dažādus šī cirka šova elementus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!