Latvijas Teātra darbinieku savienība paziņojusi teātra balvas "Spēlmaņu nakts" 2012./2013. gada laureātus – gada izrādes titulu ieguvusi Konstantīna Bogomolova iestudētā Liepājas teātra izrāde "Stavangera (Pulp people)".

Par gada labāko latviešu autora darba iestudējumu žūrija atzinusi Valmieras Drāmas teātra izrādi "Raudupiete", ko iestudējis režisors Elmārs Seņkovs. Par gada izrādi bērniem vai jauniešiem, savukārt, atzīta "Teātrī TT" iestudētā Laura Gundara izrāde "Minga rēgi".

Gada aktrise, žūrijas vērtējumā ir Elīna Vāne par Raudupietes lomu izrādē "Raudupiete" un Esteres lomu izrādē "Klaidoņa lūgšana" Valmieras Drāmas teātrī. Gada aktiera balvu, savukārt, ieguvis Artūrs Skrastiņš par Semjona Semjonoviča Podsekaļņikova lomu izrādē "Finita la comedia!" Dailes teātrī.

Par gada aktrise otrā plāna lomā atzīta Daiga Gaismiņa - Ieva izrādē "Indrāni" Latvijas Nacionālajā teātrī, bet gada aktieris otrā plāna lomā ir nesen aizsaulē aizgājušais Harijs Spanovskis, kurš Dailes teātra izrādē "Eņģeļi Amerikā" spēlēja Roju M. Konu/ Praioru 2.

"Spēlmaņu nakts" balvu par gada debija skatuves mākslā ieguvis Konstantīns Zaics par Smuta lomu izrādē "Vosorys saulgrīžu burvesteibys" Daugavpils teātrī, bet par 2012./2013. gada sezonas gada jauno skatuves mākslinieku atzīts Jurģis Spulenieks par Edžiņa lomu izrādē "Indrāni" Latvijas Nacionālajā teātrī un lomām izrādē "Minga rēgi"  "Teātrī TT".

Balvu kā gada scenogrāfs saņems Valmieras Drāmas teātrī iestudētās "Raudupietes" scenogrāfs Reinis Dzudzilo. Par gada kostīmu mākslinieku žūrija atzinusi Ilzi Vītoliņu, kas veidojusi  lelles izrādēs "Ronja- laupītāja meita" Latvijas Leļļu teātrī, kā arī kostīmus izrādēm "Finita la comedia!" un "Salome" Dailes teātrī.

Gada kustību mākslinieks ir Inga Krasovska par izrādēm "Lukrēcija Bordžija" Liepājas teātrī, "Finita la comedia!" un "Oņegins" Dailes teātrī.

Balvu par gada sasniegumu baleta mākslā saņems Baiba Kokina par lomām izrādēs "Apburtā princese", "Riekstkodis", "Mesija" un  "5 Tango" Latvijas Nacionālajā operā. Savukārt baltu par gada sasniegums laikmetīgajā dejā saņems "Inside" horeogrāfs Dmitrijs Gaitjukevičs un dejotāji Aivars Gailums, Elīna Breice, Ģirts Bisenieks, Liene Grava, Aldis Liepiņš, Ivars Broničs.

"Spēlmaņu nakts" balvu kā gada mūzikas autors saņems Kārlis Lācis par mūziku izrādei "Oņegins" Dailes teātrī.

Par gada gaismu un video māksliniekiem žūrija atzinusi Uldi Janci un Lindu Ģībieti par izrādi "Zudušo laiku citējot" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Žūrijas specbalvu par pilsonisko atbildību un spēju pārvērst valdības dokumentu atraktīvā izrādē "Nacionālais attīstības plāns" saņems Jānis Balodis.

Skatītāju simpātiju balvu kā gada aktieris ieguvis Skrastiņš par Semjona Semjonoviča Podsekaļņikova lomu izrādē "Finita la comedia!" Dailes teātrī, bet labākā aktrise, skatītāju vērtējumā, ir Salomes un Skārletas O'Hāras lomu atveidotāja, Dailes teātra aktrise Kristīne Nevarauska. Par gada izrādi skatītāju balsojumā atzīta Dž. Dž. Džilindžera iestudētais "Oņegins" Dailes teātrī.

"Delfi" jau ziņoja, ka saistībā ar traģiskajiem notikumiem Zolitūdē, "Spēlmaņu nakts" laureātu apbalvošana no 23. novembra pārcelta uz 16. decembri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!