Foto: DELFI

Par 2010./2011. gada sezonas labāko izrādi "Spēlmaņu nakts" ceremonijā trešdienas, 23. novembra vakarā nosaukta Latvijas Nacionālā teātra izrāde "Lūgšana resnajai tantei" ("Frenija un Zūijs"). Iestudējuma veidotājs Pēteris Krilovs saņēmis arī balvu kā sezonas labākais režisors.

Uz gada labākās izrādes titulu pretendēja arī Liepājas teātra izrāde "Ragana" Dž. Dž. Džilindžera režijā, Dailes teātra izrāde "Atvadas jūnijā" Mārtiņš Eihes režijā, Māras Ķimeles "Otello" Jaunajā Rīgas teātrī un Jana Villema van den Bosa veidotais iestudējums "Amadejs" Dailes teātrī.

Par labāko latviešu autora iestudējumu aizvadītajā sezonā tika atzīts "Dirty Deal Teatro" un Nacionālā teātra kopprojekta "Tests" darbs "Visi mani prezidenti", ko veidojuši dramaturgs Jānis Balodis un režisors Valters Sīlis.

Skatītāju vērtējumā labākā pagājušās sezonas izrāde bijusi režisora Dž.Dž.Džilindžera veidotā "Ragana" Liepājas teātrī.

Kā gada labākā izrāde bērniem tika apbalvota Dailes teātra izrāde "Vārnu ielas republika" Lauras Grozas režijā. Balvu pasniedza aktrises Vijas Artmanes mazmazmeita Estere Dimitere, kura par savu favorītu nominantu vidū nosauca Valmieras teātra izrādi "Krāsainās pasakas".

Labākie aktieri un aktrises

Nominācijā Gada aktrise balvu saņēma Inese Kučinska no Liepājas teātra par Sievas lomu izrādē "Ragana" un Epas lomu izrādē "Laimesciema podniekdarbnīca". Kučinska saņēma arī Skatītāju balsojuma balvu kā gada iemīļotākā aktrise.

Savukārt par titullomu Māras Ķimeles iestudētajā Šekspīra "Otello" JRT par Gada labāko aktieri titulēts Andris Keišs. Par šo lomu Keišs saņēma arī slepenā mecenāta balvu "Gada jūsma". Pats aktieris slimības dēļ pēc balvām ierasties nevarēja, tāpēc viņa vietā uz skatuves kāpa viņa kolēģis Kaspars Znotiņš.

Nominācijā Gada aktrise otrā plāna lomā balva tika piešķirta Indrai Briķei par Repņikovas lomu izrādē "Atvadas jūnijā" Dailes teātrī, bet kā Gada aktieris otrā plāna lomā tika apbalvots Edmunds Freibergs par Kareņina lomu izrādē "Anna Kareņina" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Publikas balsojumā par skatītāju iemīļotāko aktieri atzīts Artūrs Skrastiņš.

Jaunie uz skatuves

"Spēlmaņu nakts" balvu par spilgtāko debiju no Dobeles slimnīcas Dzemdību nodaļas vecmāšu rokām saņēma jaunais režisors Edgars Kaufelds par izrādes "Kas dzīvo rotaļkastē…?" iestudējumu Latvijas Leļļu teātrī.

Nominācijā Gada Jaunā skatuves māksliniece balvu saņēma aktrise Dana Čerņecova par lomām izrādēs "Graņonka" un "Ziema" Rīgas Krievu teātrī

Savukārt nominācijā Gada jaunais skatuves mākslinieks pie balvas tika jaunais aktieris Kaspars Kārkliņš par Čaka lomu izrādē "Spēlē, Spēlmani!", kā arī par lomām izrādēs "Ugunī" un "Laimesciema podniekdarbnīca" Liepājas teātrī.

Citas nominācijas

Nominācijā Gada Baleta mākslinieks/māksliniece balva tika pasniegta Margaritai Demjanokai, par darbu izrādēs "Sapnis vasaras naktī" un "Kamēliju dāma" Latvijas Nacionālajā operā.

Par Gada Kustību mākslinieci tika atzīta Inga Krasovska par darbu izrādēs "Ragana" un "Šikās kāzas" Liepājas teātrī, kā arī "Amadejs" Dailes teātrī. Savukārt par gada labāko scenogrāfiju apbalvots mākslinieks Mārtiņš Vilkārsis.

Gada muzikālās partitūras autors - Juris Vaivods par darbu izrādē "Ādama stāsts" Latvijas Nacionālajā teātrī un "Zagļi" Dailes teātrī, bet labākā kostīmu māksliniece - Kristīne Pasternaka par darbu izrādēs "Seviljas bārddzinis" Latvijas Nacionālajā operā un "Anna Kareņina" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Nominācijā Gada sasniegums muzikālajā izrādē uzvarēja komponists Raimonds Pauls par mūziku izrādei "Leo. Pēdējā bohēma" Latvijas Nacionālajā teātrī. Pats Maestro balvu saņemt nebija ieradies un viņa vietā uz skatuves kāpa Leo Kokles lomas atveidotājs, aktieris Ainārs Ančevskis.

Žūrijas specbalva par drosmi un uzdrošināšanos tika piešķirta projektam "Heda", kas šī gada jūnijā tika uzvests Andrejsalā.

Tāpat kā ik gadu tika piešķirta arī sponsoru balva - Sudraba piesta, kas šogad tika Dailes teātra izrādei "Atvadas jūnijā".

Balva par mūža ieguldījumu

Īpaši "Spēlmaņu naktī" godināta tika Nacionālā teātra aktrise Astrīda Kairiša, kurai balvu pasniedza aktieris, Kairišas partneris daudzos iestudējumos Ģirts Jakovļevs.

"Katram aktierim ir sava liktenīgā zvaigzne un tās ir tik dažādas savā lielumā un spožumā, un tās lielums ir ietverts robežās. Tu nevari izlūgties vairāk un pieprasīt vairāk. Tevi paceļ saulītē, pagrūž zem ūdens, pakļauj nemitīgam sevis patēriņam," saņemot balvu sacīja izcilā latviešu aktrise.

Aktrise arī teica lielu paldies Nacionālajam teātrim un saviem kolēģiem, kā arī skatītājiem.

"Lai neapvainojas profesionālie vērtētāji, bet vislielāko paldies saku skatītājam. Viņu vērtējumam, atzinībai un mīlestībai," teica Kairiša.

Par mūža ieguldījuma "Spēlmaņu nakts" ceremonijā tika godināts arī bijušais Jaunatnes teātra galvenais režisors Ādolfs Šapiro, kurš Latvijā bija ieradies pirmo reizi kopš 1992. gada, kad tika slēgts teātris. Balvu simboliski pasniedza bijušās Jaunatnes teātra ēkas "iemītnieki" tagadējā Jaunā Rīgas teātra aktieri Baiba Broka un Vilis Daudziņš. Režisoru sveica arī bijušies Jaunatnes teātra aktieri.

Kā jau iepriekš bija uzsvēris bijušais Jaunatnes teātra mākslinieciskais vadītājs, balva ir visiem, kas strādājuši Jaunatnes teātrī.

Lai gan, pats atzina, ka latviski nav runājis 19 gadus, Šapiro tomēr runu teica latviešu valodā, sakot, ka, ja mēģinās pateikt visu, tas būs ilgi.

"Tagad es saprotu, kas ir galvenais dzīvē – galvenais ir ilgi dzīvot!" rezumēja pazīstamais mākslinieks.

Šogad svinīgā noslēguma ceremonija norisinājās Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un to veidoja režisors Elmārs Seņkovs, scenārijs autors Jānis Balodis, scenogrāfs Reinis Dzudzilo, horeogrāfe Elīna Lutce, Mūzikas režisors – Jānis Holšteins Upmanis (Goran Gora).

Ceremoniju vadīja aktieri Jakovs Rafalsons un Varis Klausītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!