Foto: Publicitātes foto
17.Starptautiskā Baltijas Baleta festivāla viens no īpašajiem pārsteigumiem būs Francijas deju kompānija "Beau Geste" ar šovu-duetu dejotājam un ekskavatoram "Neparastais transports" (Transports exceptionnels), kas divās izrādēs bez maksas būs skatāms pirmdien, 7.maijā plkst.16:00 un pllkst.18:00 Stacijas laukumā, portālu "Delfi" informē Baleta festivāla organizatori.

"Es izmantoju ekskavatora roku gan dejas kustībai, gan arī kā cilvēka roku, kas ņem, atgrūž, glāsta. Ekskavators un dejotājs? Tas ir kā operas aizsākums, gandrīz universāls, lirisks un sapnim līdzīgs dziedājums, kas atsauc atmiņā Romeo un Džuljetas romantisko mīlas odu," par šovu stāsta tā idejas koncepcijas autors un horeogrāfs Dominiks Buavēns.

Latvijā līdz šim neredzētā šova izpildītāji būs Filips Priaso (Philippe Priasso) un Ēriks Lamī (Eric Lamy) vai Viljams Defresns (William Defrēns). Idejas koncepcijas autors Dominiks Buavēns (Dominique Boivin), šova asistente Kristīne Erbē (Christine Erbé).

Francijas institūta Latvijā direktors Denī Diklo stāsta, ka "šis dejas šovs atklāj attiecības, kas caur deju kustībām tiek veidotas starp cilvēku un viņa dejas partneri-ekskavatoru."

Izrāde kopš 2005.gada demonstrēta jau vairāk kā 160 Francijas pilsētās un citās valstīs, piemēram, Riodežaneiro, Brazīlijā, Vācijā, Monako, Luksemburgā, Grieķijā, Dienvidkorejā, Rumānijā, Lielbritānijā, Dienvidāfrikā.

Kompāniju "Beau Geste" 1981.gadā dibinājuši septiņi Nacionālā mūsdienu deju centra dejotāji. Savā darbībā viņi seko uzstādījumam – izcelt priekšplānā dejotāja personību un viņam raksturīgās kustības. 1985.gadā divas kolektīva tipa kompānijas ar vienādu māksliniecisko izglītību – "Beau Geste" un "Lolita" nolemj apvienoties, lai izveidotu rēviju. Vēlāk "Beau Geste" pamīšus uzved individuālus un kolektīva tipa uzvedumus, kuros katrs dejotājs laiku pa laikam ir horeogrāfs vai izpildītājs. 1991.gadā kompānijas māksliniecisko vadību uztic Dominikam Buavēnam, Kristīnei Erbē un Filipam Priaso. Nospēlēto izrāžu skaita (vairāk kā 300) rezultātā, dažas izrādes kļuvušas par "Beau Geste" simbolu kā valsts, tā arī starptautiskā līmenī, piemēram, "Mécaniques" (izrāde jauniešiem); "La Danse une histoire à ma façon" un "Transports Exceptionnels" turpina viesizrādes visā pasaulē pēc tam, kad tās ir tikušas rādītas jau vairāk nekā 40 valstīs.

Atgādinām, ka 17.Starptautiskais Baltijas Baleta festivāls notiek Rīgā un Preiļos no 27.aprīļa līdz 28.maijam.

Biļetes uz Baleta festivāla koncertiem var iegādāties www.bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!