Foto: Publicitātes foto no Anta Hemptona izrādes "Statisti"

Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus", kas līdz šim notika reizi divos gados, sākot ar šo gadu kļūst par ikgadēju pasākumu un izmēģina jaunu formātu – izrāžu sēriju visa rudens garumā, portālam "Delfi" vēsta festivāla rīkotāji.

Saturiski festivāls turpinās iepazīstināt ar pasaules laikmetīgajā teātrī un dejā sastopamo formātu, stāstu un mākslinieka-skatītāja attiecību daudzveidību, kā arī piedāvās mākslas darbus, kuru centrā ir mūsdienu pasaule visā tās skaistumā un neglītumā.

Festivāls sākas ar diviem pasākumiem septembrī, kas aicina būt klāt izrādes radīšanā – tas ir britu rakstnieka un režisora Anta Hemptona darbs "Statisti", kura norisē izšķiroša loma ir tieši skatītājam, un latviešu, somu un portugāļu horeogrāfu ielūgums kopīgi piedzīvot to nedefinējamo stāvokli, ko sauc par radošo procesu. Oktobrī festivāls turpināsies ar programmu "Uzmanību, Austrija!", kas iepazīstinās ar trīs austriešu mākslinieku – Annas Mendelsones, Simona Maijera un Filipa Gemahera daiļradi. Kulmināciju "Homo Novus" sasniegs novembrī, mēneša otrajā nedēļā aicinot uz izrāžu, lekciju un instalāciju programmu, kurā piedalīsies mākslinieki no Nīderlandes, Lielbritānijas, Alžīrijas, Marokas, Itālijas, Latvijas un citām valstīm. Novembra programma festivāla mājas lapā tiks publicēta septembra beigās.

Festivāla atklāšanas izrāde ir britu režisora, dramaturga un rakstnieka Anta Hemptona darbs "Statisti", kas 13. un 14. septembrī notiks Latviešu biedrības nama lielajā zālē. Šī izrāde ir īpaša tādēļ, ka to, sekojot skaidrām mākslinieka instrukcijām, izpilda skatītāji (vēlamas labas angļu valodas zināšanas). Viņi dodas tukšā teātrī, kur saņem kabatas lukturīšus, austiņas un aizsargvestes un kļūst par statistiem izrādē, ko vada mākslīga, sintētiska bērna balss. Sekojot tai, ikviens izrādes dalībnieks nonāk gan skatītāja, gan aktiera situācijā un ienirst mūsu laikmeta sociālajā un ekonomiskajā realitātē, ko Hemptons nevairās atklāt kā tukšu, atsvešinātu, nemiera pilnu, ļoti publisku un ļoti vientuļu. Kritiķi Ņujorkā un citviet nodēvējuši šo par unikālu, drosmīgu un arī bīstamu darbu dēļ tā spējas precīzi definēt mūsdienu pasaules kārtību. "Domāju, ka ikviens, kurš šovakar bija klāt, vēl ilgi neaizmirsīs pieredzēto", tā par izrādi raksta Šerija Kronfelde no "New York Theatre Review". Biļetes pārdošanā Biļešu paradīzēs kasēs un internetā.

Savukārt no 5. līdz 16. septembrim Zunda dārzā Pārdaugavā un vairākās Rīgas publiskajās telpās notiks starptautiskā laboratorija "Dejas ateljē". Tās laikā pieci jauni, dažādu rokrakstu un interešu horeogrāfi kopīgi meklēs atbildes uz jautājumu par radošā darba vērtību, tā vietu ārpus mēģinājumu zāles un pieejamību skatītājam. "Dejas ateljē" idejas autors, somu horeogrāfs Veli Lehtovāra šādas laboratorijas ir rīkojis vairākās Eiropas pilsētās. Rīgā viņam pievienojušies portugāļu dejotāja Marija Silva Fereira un trīs spilgtākie savas paaudzes latviešu horeogrāfi Elīna Lutce, Krišjānis Sants, Kristīne Brīniņa. 9. un 15. septembrī "Dejas ateljē" Zunda dārzā vērs durvis apmeklētājiem. Mākslinieki trīs stundas darbosies publikas priekšā, sarunājoties, aicinot vērot vai sekot līdzi. Ieeja bez maksas jebkurā laikā no plkst. 18.00 līdz 21.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!