Foto: Publicitātes foto

Sadarbojoties Latvijas Kultūras akadēmijai un Lietuvas Mūzikas un Teātra akadēmijai, 25. aprīlī plkst. 19 Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā "Zirgu pasts" notiks pirmizrāde režisora Gilda Aleksas iestudējumam "No zirga līdz personībai", kas tapusi pēc Raiņa lugas "Zelta zirgs" motīviem.

Kā vēsta LKA pārstāvji, izrāde veidota kā spēle divās daļās, un tajā piedalās Akadēmijas 2. aktieru un režisoru kurss (vadītāja prof. Māra Ķimele). Izrāde tapusi Raiņa un Aspazijas jubilejas gada ietvaros.

Raiņa simboliskā luga "Zelta zirgs" ir par tiekšanos pēc brīvības. Tā ir uzrakstīta vairāk nekā pirms simt gadiem, un pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka lugā nav nekā jauna vai interesanta, ko pateikt mūsdienu jaunietim. Līdzīgi šķiet arī pēc otrā acu uzmetiena. Un pēc trešā. Tieši šādās režisora refleksijās par Raiņa darbu dzima izrādes ideja: vai mēs patiesi esam brīvi? Kā mēs katrs individuāli sasniedzam savu brīvību un kad saprotam, ka brīvība ir sasniegta? Ko ar iegūto brīvību darīt? Brīvība un Raiņa luga "Zelta zirgs" – iespēju ir daudz, bet kā šādu lugu saistoši parādīt skatītājam? Tie ir tikai daži no jautājumiem, ko uzdod radošā komanda.

"Tā kā neuzticamies ne saviem spriedumiem, ne skatītājam, kurš spētu pamanīt un izprast visas lugā apslēptās nozīmes, mēs nemēģinām lugas simbolus ietērpt skatuviski. Visas alegorijas tiek mēģināts pēc iespējas tiešāk paskaidrot un parādīt, neatstājot vietu un laiku domām par izrādi. Nedomājiet par to, kas notiek uz skatuves, vienkārši to piedzīvojiet un izdzīvojiet," stāsta izrādes režisors.

Režisors: Gilds Aleksa (Lietuva/ Izraēla), gaismu mākslinieks: Rūdolfs Kugrēns, menedžments: Līva Brice.

Lomās: Alise Danovska, Anna Āboliņa, Andrejs Aleņičevs, Elīna Avotiņa, Madara Bore, Ilva Centere, Elīna Dambe, Andris Gindra, Pauls Iklāvs, Emīls Krūmiņš, Niklāvs Kurpnieks, Klinta Leja, Kārlis Reijers, Ieva Sarma, Igors Šelegovskis, Toms Veličko, Mārtiņš Velps, Oskars Vīksne, Aminata Diarra, Anete Krasovska, Toms Treinis, Mārtiņš Zariņš, Kristīne Logina, Justīne Vaivode, Māra, Māra Ribkinska.

Izrādes garums – apmēram divas stundas.

Biļetes iespējam iegādāties "Biļešu Paradīzes" kasēs, biļetes cena – seši eiro, skolēniem, studentiem un pensionāriem – trīs eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!