Foto: Publicitātes foto

Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā "Zirgu pasts" 8. oktobrī plkst. 19.00 (Dzirnavu ielā 46) notiks laikmetīgās dejas pirmizrāde "Viņa dejo", portālu "Delfi" informē izrādes veidotāji.

Solo trijatā “Viņa dejo” ir trīs sieviešu spēle par kustības nozīmes tēmu. Horeogrāfe Santa Grīnfelde, scenogrāfe Krista Briģe un dejas kritiķe Inta Balode tiekas vienā telpā un ampelējas ar kinētiskiem, vizuāliem, verbāliem, dramatiskiem un sentimentāliem kustības aspektiem.

Ideja par darbu, kurā pētīta kustības nozīme, Santai Grīnfeldei radās 2015. gada vidū. 2016. gada 1. februārī leģendārajā Džadsona baznīcā Ņujorkā viņa dejoja solo ar nosaukumu “Vai viņa dejo?”. Pēc rezidences lielpilsētā horeogrāfe teica: “Ņujorka manī ir un nepāriet.”

Izrāde sākās kā īsts solo, bet turpinās kā solo trijatā, iesaistot divas regulāras novērotājas, uztvērējas un interpretētājas: “Viņa dejo, viņas lūr. Viņa dejo, viņa rāmē, un viņa runā. Viņa dejo, viņas domā. Rāmji, kuros viņa dejo, aicina pieredzēt pārmaiņu un nemainīgā attiecības. Caur cik bieziem subjektivitātes krūmiem lūram, kāpēc lūram un kāda tajā bauda?”

2016. gada augustā Ziemupē un Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” foajē festivāla “Jauna deja jaunā vietā” ietvaros notika nelielas izrādes skices izspēle kopā ar skatītājiem. Pēc tās Santa teica: “Es zinu, kā jādara.”

Horeogrāfe Santa Grīnfelde Latvijas Kultūras akadēmijas doktorantūrā raksta disertāciju par autentisko kustību. Viņas interese par kustības nozīmi ir pamatā idejai par maksimāli precīzi iestudētu kustību materiālu, kas paver dejas nebeidzamās transformācijas iespējas katra indivīda uztverē.

Scenogrāfe Krista Briģe izrādē aizraujas ar dažādām iespējām fiksēt kustību, ar nospiedumiem, ko deja atstāj reālajā un digitālajā telpā.

Dejas kritiķe Inta Balode domā par rakstošā un runājošā ķermeņa šķietami neizbēgamo skaidrību blakus nosacīti abstraktākiem dejas un vizuālās mākslas medijiem.

Biļešu cenas: 8 un 6 eiro (skolēni, studenti, pensionāri, Laikmetīgās dejas horeogrāfu asociācijas Latvijā biedri). Biļetes nopērkamas“Biļešu paradīzes” kasēs un internetā, kā arī “Zirgu pastā” pirms izrādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!