Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā teātrī režisors Valdis Lūriņš iestudē Annas Rancānes lugu "Bišumāte un vilkacis", kas ir 2016. gada Latvijas Nacionālā lugu konkursa laureāte. Iestudējuma pirmizrāde plānota 4. decembrī, portālu "Delfi" informē teātra pārstāve Līga Rimšēvica.

Lugas pamatā ir stāsts par dzīvi Latgales pierobežā. Par pagātni, kura joprojām vajā. Par meliem, ikdienu un neprātīgu vēlmi pēc mīlestības. Pēc mīlestības, kas vienīgā spēj piepildīt reizēm šo sasodīti nepanesamo dzīvi.

"Vieta, kur varētu būt satikušies lugas varoņi, nav īsti noteikta, varbūt tā ir mazā pierobežas pilsētiņa Kārsava ar savu kādreiz slaveno kafejnīcu "Karpati" – nez, vai fototapete ar kalnu attēlojumu pie kafejnīcas gala sienas vēl ir saglabājusies –, tā varētu būt arī Viļaka, kur 20. gadsimta 90. gados nevienam nevajadzības dēļ darbu izbeidza vienīgais benzīntanks. Tā varētu būt Zilupe vai Piedruja, bet tas nav svarīgi, svarīga ir tikai šī robežas līnija uz ģeogrāfiskās kartes un pierobežas izjūta cilvēkos. Attālums no centra, kas rada perifērijas sajūtu. Vientulība, atstumtība, mazvērtības kompleksi, cenšanās būt labākiem, jo tad tevi mīlēs. Sapnis par kādu siltu roku tavējā, kaut vai tikai pagājušā gadsimta 70.–80. gadu skolasbērnu iemīļotajā rotaļā "Kalimbamba…", kas bija arī labs veids, kā neveikli izteikt savas pirmās jūtas un simpātijas," raksta lugas autore Anna Rancāne.

Lomās: Marija Bērziņa, Daiga Gaismiņa, Lāsma Kugrēna, Ilze Rudolfa, Mārtiņš Brūveris, Gundars Grasbergs, Ivars Kļavinskis, Mārtiņš Egliens, Mārcis Maņjakovs, Voldemārs Šoriņš, Uldis Norenbergs, Normunds Laizāns, Jānis Āmanis, Kaspars Aniņš un Valdis Zilveris.

Scenogrāfs Oskars Deģis, kostīmu māksliniece Jurate Silakaktiņa, horeogrāfs Alberts Kivlenieks, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, Lindas Ģībietes video, video inženieris Toms Zeļģis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!