11.februārī plkst.18.30 Valmieras Drāmas teātra (VDT) Lielajā zālē būs Herberts Bergera lugas “Vēl viens Džeksons” pirmizrāde, pavēstīja Evita Sniedze.
Režisors Valentīns Maculēvičs Valmieras Drāmas teātrī iestudē austrieša Herberta Bergera komēdiju ar jaunajiem Valmieras aktieriem – Ilzi Blaubergu, Līvu Krūmiņu, Māri Bezmeru, Andri Grosu, Pauli Nimrodu. Tā ir perfekta un ļoti asprātīga situāciju komēdija par pārpratumiem… nu, protams, divu laulāto pāru attiecībās. Ar mīļākajiem, ar slēpšanos vannas istabā un lekšanu no viena balkona uz otru – un ne jau pa jokam, bet 11. stāvā. Lai izmelotos no situācijas, tiek izdomāts kāds Džeksons, un izrādās, ka tā šai lugā nav vienīgā persona ar tādu vārdu. Darbība noris divās guļamistabās blakus dzīvokļos gandrīz vienlaicīgi, un viens no viņiem naivi tic, ka viss notiek godīgi, un viņš netiek maldināts. Tur arī komēdijas āķis – cik viens pret otru esam godīgi, vai dzīves piedzīvojumu pikantuma meklēšana ir tā vērta…

Herberta Bergera talants ir spēja mākslā pārdomāti un precīzi nostādīt strupceļā vispārpieņemtos tradicionālos morāles un estētiskos uzskatus. Kaut arī dzīvē Bergers tomēr bija pat vecmodīgs un satīriķis–morālists, savā mākslā viņš pārstāv pašu radikālāko, uz absurda robežas esošo, māksliniecisko grotesku. Smieklīgos sižetus un paradoksus viņš atrod tur, kur tos gaida vismazāk – kad saduras sadzīviskais ar šausmīgo. Pats autors daļu no savām lugām dēvē par “ļaunajām” lugām (tā sauc arī vienu no lugu krājumiem “Ļaunās lugas” – Böse Stücke, 1979). Ļaunās, jo tās parāda cilvēku, kad viņš ir nokļuvis situācijā, kad viņš ir visvairāk neaizsargāts no saviem dusmu uzplūdiem, kas viņu no ikdienišķās garlaicīgās dzīves pēkšņi iemetis bīstamajā, bet ļoti kārdinošajā ļaunumā. Bergera daiļrades smiekli – tie ir smiekli, kas tiek smieti uz bezdibeņa malas. Patiesībā Bergera varoņi ar to arī ir smieklīgi, ka viņi ir vienādi naivi un uzticīgi kā labdarībā, tā grēkā. Tie ir dabas bērni, kas neko nezina par morāles normām un aizliegumiem, kaut arī iemesti civilizācijas un mūsdienu sabiedrībā.

“Vēl viens Džeksons” ir viens no labākajiem Bergera darbiem, kur autoram raksturīgā problemātika paslēpta aiz bulvāru, situāciju komēdijas ārējā ietērpa. Luga ar lieliem panākumiem gājusi uz Eiropas skatuvēm, bet – tāda ir Bergera likteņa lielākā ironija – toreiz nevienam nezināmais autors šo lugu pārdeva, to parakstot ar angļu pseidonīmu.” (Mihails Rudņickis)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!