Foto: No Nacionālā teātra arhīva

Šogad ir apaļa jubileja kopš 1986. gadā Līgo svētkos Druvienas pagasta Silmaču estrādē pirmo reizi notika leģendārais Latvijas Nacionālā teātra izrādes "Skroderdienas Silmačos" brīvdabas iestudējums, kas toreiz piedzīvoja milzīgu atsaucību, priecējot skatītājus ne tikai klātienē, bet arī televīzijas ierakstā.Šogad, pēc ilgāka pārtraukuma, "Skroderdienas Silmačos" atkal tiks spēlētas Druvienā – 23. jūnija vakarā.

Līdz 1991. gadam Latvijas Nacionālais teātris Druvienā nospēlēja 10 izrādes un tās noskatījās vairāk nekā 100 000 skatītāju. Tas tiek uzskatīts par grandiozāko notikumu pēckara Latvijas teātra dzīvē, un noteikti ir ieņēmis būtisku lomu Trešās Atmodas vēsturē.

Šajā Alfrēda Jaunušana uzvedumā spēlēja Astrīda Kairiša, Ģirts Jakovļevs, Rolands Zagorskis, Velta Līne, Lidija Freimane, Elza Radziņa, Uldis Dumpis, Lāsma Kugrēna, Valdis Lūriņš, Iveta Brauna, Maiga Sika, Dina Kvelde, Inta Tirole, Uldis Norenbergs, Voldemārs Šoriņš, Jānis Skanis un pārējais tā laika aktieru ansamblis.

Lai brīvdabas izrāde varētu notikt, vispirms bija nepieciešama kārtīga vietas sakopšana, skatuves, dekorāciju, skatītāju vietu izveide, tas viss aktīvi sāka notikt jau 1985. gadā. No tā laika aculiecinieku atmiņām: "1985. gadā noorganizējām lēto komjauniešu talku ar Antru Liedskalniņu priekšgalā. Iztīrījām gravu un upīti pie mājām. Pēc tam bija vēl divas lielas talkas, kurās piedalījās vairāk nekā 1000 skolēnu no Rīgas, Auces un Jaunpils skolām. Pēc Gunāra Zemgala metiem tika radītas dekorācijas. Tika ierīkotas 7000 sēdvietas."

Jau 1987.gadā tika piebūvētas klāt papildu rindas, komplekss gadu no gada tika papildināts un pilnveidots.

1989. gadā pēc izrādes uzstājās trimdas latviešu grupa "Čikāgas piecīši".

1986. gada 21. jūnijā tika atvērts, iespējams, pasaulē vienīgais kādai teātra izrādei veltītais muzejs, kas nes vēsturisko "Silmaču" nosaukumu. Aptuveni pirms trīssimts gadiem druvēnietis, uzvārdā Mačs, tālākajā pagasta nostūrī Pērļu silā nolīdis līdumu un uzcēlis sev māju. Pēc kāda laika ļaudis šo nomaļo savrupnieku sākuši saukt par Sila Maču. Tā arī radies vietvārds "Silmači". Sākotnēji, ciemodamies pie tēva Druvienā stāstu "Skroderdienas Silmačos" uzrakstīja Jānis Poruks. Silmaču mājās viņam dzīvojusi radiniece, bet kaimiņmājās tobrīd strādājis klibs skroderis. Rūdolfs Blaumanis aizguvis no Jāņa Poruka šo sižetu.

Pirmais pie "Silmaču" atdzimšanas jau pašā astoņdesmito gadu sākumā bija ķēries Imants Ziedonis, rīkojot tur pirmās sakopšanas talkas un uzstādot Silmaču piemiņas akmeni.

Indras Rogas veidotā Blaumaņa lugas iesudējuma izrādīšana Druvienā ir daļa no pasākuma "Latvija līgo Druvienas "Silmačos"", kas 23. jūnijā plkst. 15.00 sāksies ar Vislatvijas amatnieku, meistaru, mājražotāju Līgo tirgu un latviskās Zāļu dienas radošajām darbnīcām. Pēc izrādes Līgo nakts un Jāņu rīta danči turpināsies kopā ar grupām "ElektroFolk", "Auļi" un "Dārdi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!