No. 30. oktobra līdz 9. novembrim Rīgā, Liepājā un Ventspilī norisināsies tradicionālais teātra festivāls "Zelta maska Latvijā", kura ietvaros varēs noskatīties labākos Maskavas teātru aizvadītās sezonas iestudējumus, portālu "Delfi" informē festivāla organizatori.

Slavenā "Tabakerka" (Oļega Tabakova vadītais teātris) piedāvās divas šobrīd aktuālā režisora Konstantīna Bogomolova izrādes - "Vecākais dēls" un "Vilki un aitas". "Vecākajā dēlā" spīdoši savu lomu atveido Latvijā pazīstamais aktieris Jurijs Čursins. Vampilova pazīstamajā sižetā parādās jauna jēga, un aizkustinošas melodrāmas vietā skatītājiem tiek piedāvāta skarbs un ļoti aktuāls stāsts par vienaldzību un vientulību un vienlaikus arī vienīgās iespējamās zāles pret to.

Hrestomātiskajā Ostrovska lugā "Vilki un aitas" Bogomolovs spējis atrast atbildes uz daudziem mūsdienu Krievijā aktuāliem jautājumiem. Un, kā vērtē kritiķi, radījis, iespējams, vienu no spilgtākajām un atmiņā paliekošākajām šīs sezonas izrādēm.

A. Čehova Maskavas Dailes teātris rīdziniekiem parādīs savu lielu kņadu izraisījušo pirmizrādi - "Vasu Žeļeznovu" ar Marinu Golubu galvenajā lomā. Gorkija luga par ģimenes kaislību un biznesa interešu dramatisko savīšanos sasaucas ar mūsdienām. Bet aktrises darbs ir vienkārši satriecošs.

J. Vahtangova teātris festivāla programmā piedāvās sava galvenā režisora Rima Tumina jaunāko uzvedumu - "Vējš papelēs", kurā piedalās Vladimirs Vdovičenkovs, Maksims Suhanovs un Vladimirs Simonovs. Šajā izrādē var izbaudīt oriģinālu sižetu, spraigus dialogus, režisora ironiju un izsmalcinātu aktieru spēli.

Krievijas Akadēmiskais jauniešu teātris piedāvās lietuviešu teātra skolas talantīgā režisora Mindauga Karbauska izrādi "Neizšķirts ilgs tikai mirkli". Stāsts par Ābrama Lipmana un viņa bērnu dzīvi un nāvi geto pastāstīts ar bībelisku svinīgumu un tīrumu. Bez sentimenta un asarām. Un varbūt tāpēc tā šķiet īpaši griezīga.

Permas teātris "У Моста" Ventspilī parādīs savu plašu ažiotāžu izraisījušo izrādi "Klibais no Inišmānas salas" pēc Martina Makdonaha lugas. Izvēlīgajā Maskavas publikā šis darbs izraisīja sajūsmas pilnas atsauksmes, kā arī saņēma festivāla "Zelta Maska 2010" žūrijas īpašo balvu.

Pašiem mazākajiem Rīgas un Liepājas skatītājiem festivālā "Zelta maska Latvijā" tiks demonstrēta izrāde "Kaķis, kurš staigāja, kur pašam tīk", ko Krievijas Akadēmiskais jauniešu teātris uzvedis projekta "Jaunie režisori – bērniem" ietvaros.

Biļetes uz "Zelta maskas Latvijā" izrādēm nopērkamas izrāžu norises vietās un "Biļešu paradīzes" tīklā un www.bilesuparadize.lv.

Precīza festivāla programma atrodama "Zelta maska Latvijā" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!