Foto: Publicitātes foto
Ģertrūdes ielas teātris šogad turpina rādīt jau agrāk veidotas izrādes, gan veido jaunus darbus, informē tā pārstāvji.

Pašlaik top izrāde par latviešu karavīriem Afganistānā, ko veido režisors Andrejs Jarovojs sadarbībā ar dramaturgiem Jāni Balodi un Ingu Gaili, kā arī aktieriem Aigaru Apini, Kārli Krūmiņu, kam pirmizrāde gaidāma marta sākumā. Izrāde "Heavy Metal" pievēršas tēmas "karotājs kā daļa no latviešu tautas koda" izpētei.

"Fakts, ka latviešu karavīrs ir sastopams visos gadsimtos, un no viņu vidus, īpaši no leģendārajiem latviešu strēlniekiem, nāca simtiem spējīgo tautsaimniecības, zinātnes un kultūras darbinieku, neapšaubāmi apliecina latviešu tautas vitālā spēka esību, spēju dzīvot "ar pilnu krūti". Tomēr karš atstāj pēdas – gan sabiedrībā, gan katrā indivīdā. Ko mēs mācāmies no vēstures? Kas karā notiek ar cilvēku, un kā tas izmana cilvēku?" jaunās izrādes tematiku ieskicē teātra pārstāvji.

Ģertrūdes teātra ziemas repertuārs:

'Pietiekami labs'


8. janvārī, 23. februārī plkst. 19.

Izrāde "Pietiekami labs" saņēmusi Spēlmaņu nakts nomināciju kategorijā" Gada sasniegums laikmetīgajā dejā" 2012./2013. gada sezonā.

Apšaubot viennozīmīga vēstījuma, kam jānokļūst pie skatītāja, iespējamību, "Pietiekami labs" veidotāji izgaismo paradoksus izrādes, izpildītāju un publikas attiecībās.

'Pasaka par Gardeguni'


11. janvārī, 15. februārī plkst.15.

"Pasaka par Gardeguni" ir mazliet baiss stāsts ar laimīgām beigām visai ģimenei. Teicējas lomā aktrise Maija Doveika, kuras stāstu papildinās Olivera Tarvida uzburtās skaņu ainavas.
Gaidīti visi, kam patīk klausīties, stāstīt un lasīt pasakas – bērni, mammas, tēti, omes, opji, krustvecāki, tantes, onkuļi un citi labi cilvēki.

Pēc izrādes mazie skatītāji ir aicināti pavadīt stundu radošā nodarbībā kopā ar mākslinieci Laimdotu Steķi. Nodarbībā izrādē pieredzētais tiks pārvērsts zīmējumos, kolāžās, un vienkāršās papīra rotaļlietās, kā paraugu un izejmateriālu izmantojot mākslinieces īpaši izrādei gleznoto tēlu galeriju, kas apskatāma arī izstādes formātā.

'Četras naktis'


16. janvārī, 8. februārī plkst.19.

Izrādes "Četras naktis" pamatā ir Fjodora Dostojevska stāsts "Baltās naktis" (1848), kurā aprakstītie notikumi, saglabājot sižeta līniju, no 19. gadsimta Pēterburgas ir pārcelti uz 21. gadsimta Rīgu.

Šī izrāde ir režisora Andreja Jarovoja un dzejnieces un dramaturģes Ingas Gailes trešais kopdarbs, kas turpina iepriekšējos darbos aizsākto tēmu par cilvēku attiecībām mūsdienu pilsētā ("Neuzticīgie", 2009, Latvijas Nacionālajā teātrī, "Āda", 2011, Ģertrūdes ielas teātrī).

'Āda'

20.janvārī , 6. februārī plkst.19.

"Āda" ir dzejnieces un dramaturģes Ingas Gailes oriģināllugas pirmiestudējums Andreja Jarovoja režijā, kas jau izpelnījies gan skatītāju, gan profesionāļu atzinību. "Āda" ir stāsts par Ādamu un Ievu mūsdienu Rīgā, kurā varoņu mīlestības meklējumus pilsētas, naudas un slavas kārdinājumu džungļos izspēlē aktieri Ivars Krasts un Anta Aizupe.

'Leģionāri'


22., 23., 25., 26. janvārī plkst.19.

Izceļojusies pa ārvalstīm, izrāde atgriežas Rīgā, lai turpinātu rosināt diskusiju par varas un indivīda attiecībām un izvēles brīvību, diskusiju ar kaušanos.

Līdzsvara meklējumi mūžīgajai dilemmai starp indivīda un sabiedrības brīvību. Vai cena, ko maksājam par vispārējo labumu, nav pārāk augsta? Dzīva diskusija divu jaunu cilvēku starpā atklāj gruzdošo zemslāni – aizvainojumu par pāri darījumu un pieviltu uzticēšanos. Taču jautājums paliek atklāts – kurš ir pievīlis kuru, un – kāpēc?

'Dzīvot dzīvi'


13., 17., 18. februārī plkst.19.

"Dzīvot dzīvi" izrādes centrā ir jautājums – kā saglabāt cilvēcību un brīvību sabiedrībā, kurā mēs apmaināmies ar miesu un naudu? Jauna cilvēka sapņu un vēlmju satikšanās ar realitāti – izvēle, izvēles cena, kā izdarītā izvēle maina cilvēku, un kā cilvēks, sevi meklējot, var zaudēt un atrast vienlaicīgi. Darba pamatā ir Žana Lika Godāra kinofilma "Dzīvot savu dzīvi: filma divpadsmit ainās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!