Foto: DELFI
Atmosfēras spiediens svētdienas rītā Latvijā ir no 776 dzīvsudraba staba milimetriem jūras līmenī valsts dienvidrietumos līdz 779 milimetriem ziemeļaustrumos, un tas ir augstākais rādītājs kopš šā gada februāra, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Tuvākajā diennaktī spiediens turpinās paaugstināties, sasniedzot augstāko atzīmi kopš šā gada 2. janvāra, kad tas bija 784 dzīvsudraba staba milimetri. 2015. gada 30. decembrī Vidzemē un Latgalē gaisa spiediens pakāpās līdz pat 786,2 milimetriem jūras līmenī.

Pēdējās desmitgades augstākais atmosfēras spiediens Latvijā reģistrēts 2008. gada 4. janvārī, kad valsts ziemeļaustrumos tas sasniedza 791 dzīvsudraba staba milimetru. Latvijas rekords ir nepilni 800 milimetri 1907. gada janvārī Liepājā, pasaules rekords - 2001. gada 19. decembrī Mongolijā reģistrētie 814 milimetri.

Par normālu atmosfēras spiedienu ir pieņemts uzskatīt 760 dzīvsudraba staba milimetrus jūras līmenī.

Cilvēku pašsajūtu vairāk ietekmē straujas atmosfēras spiediena svārstības. Patlaban atmosfēras spiediens ir samērā stabils, jau kopš oktobra sākuma laikapstākļus Latvijā ietekmē anticiklons, tā centrs 16.oktobrī nonācis Igaunijā, Vidzemē, Latgalē un tuvējos Krievijas apgabalos.

Nākamnedēļ atmosfēras spiediens pazemināsies, jo anticiklons atkāpsies uz austrumiem un no rietumiem pietuvosies ciklons. Mēneša beigās atmosfēras spiediens atkal var kāpt, pastāv iespēja, ka tas sasniegs vēl augstāku atzīmi nekā šobrīd.

Jau ziņots, ka ilgstošā anticiklona un tā izraisītā austrumu vēja dēļ ūdens līmenis Baltijas jūrā sestdien nokritās līdz vienai no zemākajām atzīmēm pēdējos gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!