Foto: Shutterstock
Jūlija izskaņā laikapstākļu raksturs Latvijā nemainīsies, savukārt augusta pirmajā dekādē varētu kļūt sausāks un siltāks, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC).

Dziļi cikloni no Atlantijas okeāna pāri Eiropas ziemeļu daļai virzīsies uz austrumiem, nosakot laikapstākļus arī Latvijā. Tomēr sestdien vēl laikapstākļus noteiks tas pats anticiklons, kas ir atnesis sausu un saulainu piektdienu.

Mākoņu daudzums sestdien dienas gaitā no rietumiem jau palielināsies, tomēr paši lietus mākoņi mūsu teritoriju sasniegs tikai naktī uz svētdienu. Līdz ar to nakts uz svētdienu būs mākoņaina un lietaina, savukārt diena - vējaina, sevišķi jūras piekrastē, kur dienvidrietumu vējš brāzmās sasniegs pat 20 metrus sekundē.

Gaisa temperatūras fons gan būtiski nedēļas nogalē nemainīsies - ja naktī uz sestdienu skaidrosies un lēna vēja apstākļos gaisa temperatūra pazemināsies vietām pat līdz plus 6, plus 8 grādiem, tad dienā saulē gaiss iesils līdz plus 20, plus 25 grādiem. Tikmēr naktī uz svētdienu termometra stabiņš nenoslīdēs zem plus 13 grādu atzīmes, arī dienā, neraugoties uz brāzmainiem vējiem, būs plus 17, plus 23 grādus silts.

Pirmdien, ciklonam atkāpjoties uz austrumiem, vēji pierims, nokrišņi mitēsies un debesis skaidrosies, tomēr jau otrdien jauns ciklons no rietumiem sasniegs Latvijas teritoriju - debesis aizklās mākoņi, atkal daudz līs, vēji būs brāzmaini, tomēr ne tik stipri kā svētdien. Šī ciklona ietekme būs jūtama līdz pat jūlija beigām - lai arī mēneša pēdējās dienās debesis neaizklās vienlaidu mākoņu sega, un starp tiem spīdēs arī saule, katru dienu gaidāms īslaicīgs lietus, iespējams pērkona negaiss, biežāk un intensīvāk līs Latvijas austrumu daļā. Naktīs gaisa temperatūra pieturēsies lielākoties plus 10, plus 15 grādu robežās, bet dienas laikā paaugstināsies līdz plus 17, plus 22 grādiem.

Ilgtermiņa prognozēs iezīmējas varbūtība, ka augusta pirmās dekādes gaitā laikapstākļu raksturs varētu mainīties - valdošā rietumu-austrumu gaisa masu plūsma, kas līdz šim vasaras laikā Latvijai nesa lielākoties mitrus un tikai mēreni siltus laikapstākļus, iespējams, tiks bloķēta. Tad virs Latvijas pastiprināsies anticiklonu ietekme - retāk līs, varētu kļūt arī siltāks, iespējamas pat karstākas dienas. Patlaban gan tās ir tikai agrīnas prognozes, kas tiks precizētas jaunnedēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!