Foto: F64
Lielā daļā Norvēģijas un Zviedrijas šī gada maijs kļuvis par siltāko kopš temperatūras mērījumu sākuma, liecina meteoroloģijas dienestu apkopotā informācija.

Norvēģijas galvaspilsētā Oslo mēneša vidējā gaisa temperatūra līdz šim bijusi +14,5 grādi, par vienu grāda desmitdaļu pārspējot 1947. gada rekordu. Sinoptiķi prognozē, ka karsts laiks turpināsies vēl vismaz nedēļu.

Piektdien, 25.maijā, gaisa temperatūra Oslo sasniedza +28 grādus, bet vietām citviet Norvēģijas dienviddaļā gaisa temperatūra pakāpās pat nedaudz virs +30 grādiem. Izsludināta visaugstākās pakāpes ugunsbīstamība.

Ar savvaļas ugunsgrēkiem nākas cīnīties arī Zviedrijā, teju visā valstī spēkā brīdinājums par augstu kūlas un meža ugunsgrēku risku.

Piektdien Zviedrijā reģistrēts karstums līdz +29 grādiem. Galvaspilsētā Stokholmā un valsts dienvidos jau aprīļa vidū iestājās meteoroloģiskā vasara, kas Zviedrijā tiek definēts kā periods ar diennakts vidējo gaisa temperatūru virs +10 grādiem.

Karstums un liels sausums piemeklējis arī Somiju, kur izplatīts brīdinājums, ka augsta ugunsbīstamība saglabāsies vismaz līdz jūnija sākumam.

Arī visās trijās Baltijas valstīs sinoptiķi brīdina par augstu ugunsbīstamību. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs paziņojis, ka, ņemot vērā laika prognozes tuvākajām dienām, jau šobrīd var apgalvot, ka šis mēnesis kļūs par karstāko maiju Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Ziemeļeiropai neraksturīgi sauso un silto laiku atnesis anticiklons, kas reģionā dominē kopš maija sākuma. Prognozes par laiku jūnijā, jūlijā un augustā ir dažādas. Statistiskā varbūtība, ka anticiklona ietekme saglabāsies vairākus mēnešus, ir maza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!