Foto: Publicitātes foto
Daugavā no augšteces līdz Krāslavai pirmdien turpinās ūdens līmeņa pazemināšanās ar intensitāti 4-25 centimetriem (cm) diennaktī. Savukārt Daugavā no Daugavpils līdz Jersikai ūdens līmenis paaugstinājies par 2-5 cm diennaktī, bet pie Jēkabpils audzis par 31 cm, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Pēcpusdienā un vakarā vietām Kurzemē un Vidzemē, turpinoties intensīvai snigšanai, sniega segas biezums palielināsies par 6-10 cm. Snigšanas laikā redzamība būs pasliktināta, liecina sinoptiķu brīdinājums.

Prognozes liecinot, ka arī Rīgā pirmdienas pēcpusdienā un vakarā, turpinoties intensīvai snigšanai, sniega segas biezums būs palielinājies par 6-8 cm.

Upes posmā Veļiža – Suraža ir izveidojusies ledus sega, pie Veļižas arī ledus sablīvējums lejpus novērojumu stacijas. Ledus sega ar lāsmeņiem ir izveidojusies arī pie Ullas (Baltkrievija). Upē no Polockas līdz Jersikai turpinās vižņu iešana. Tikmēr Daugavas posmā Jēkabpils – Pļaviņas ir izveidojusies ledus sega ar lāsmeņiem, un pie Pļaviņām ledus sega ar torosiem. Ledus un vižņu masas turpina blīvēties Daugavā augšpus Jēkabpils novērojumu stacijas.

Daugavas baseina upēs ūdens līmenis pārsvarā pazeminās par 2-59 cm diennaktī, bet Aiviekstē pie Aiviekstes HES un Ogrē pie Ogres pilsētas ūdens līmenis paaugstinājies attiecīgi par 6 un 10 cm aizvadītajā diennaktī. Savukārt Gaujas augštecē ūdens līmenis pazeminās par 7 cm diennaktī, bet pārējā upē par 1-3 cm paaugstinās. Ūdens līmenis nedaudz paaugstinājies Palsā, bet pazeminājies Tirzā, Vaidavā un Amatā. Gaujas augštecē ir ledus sega, bet no Valmieras līdz Siguldai ir piesalas gar krastu un reta vižņu iešana, pie Carnikavas bieza vižņu iešana.

Salacā ūdens līmenis nedaudz pazeminās pie Mazsalacas, bet paaugstinās pie Lagastes, Rūjā un Sedā ūdens līmenis pazeminās. Salacā pie Mazsalacas ir izveidojusies nepilna ledstāve, bet pie Lagastes piesalas, Sedā ledus sega ar lāsmeņiem.

Mūsā un Mēmelē ūdens līmenis turpina paaugstināties ar intensitāti 3-6 cm diennaktī. Lielupes posmā Mežotne – Staļģene ūdens līmenis pazeminās, bet no Jelgavas līdz Slokai paaugstinās. Lielupes pietekās ūdens līmenis pārsvarā pazeminās. Mēmelē piesalas, Lielupes augštecē pie Mežotnes ir ledus sega ar torosiem, bet no Staļģenes līdz Kalnciemam ledus sega, pie Kalnciema ledus 15 cm, bet pie Staļģenes 12 cm biezs.

Ventā līdz Kuldīgai ūdens līmenis paaugstinās, bet lejtecē pie Vendzavas pazeminās. Ventā pie Leckavas Lietuvā ir piesalas, pie Kuldīgas ledus sablīvējums lejpus novērojumu stacijas, bet ledstāve pie novērojumu stacijas, pie Vendzavas ledstāve, ledus 7 cm biezs. Ūdens līmenis pazeminās lielā daļā Kurzemes upju, neliela ūdens līmeņa paaugstināšanās novērota Irbē un Rīvā. Bārtā pie Skuodām (Lietuva) ir piesalas.

Tikmēr Daugavā pie Jēkabpils pirmdien ūdens līmenis nedaudz svārstās. Ūdens līmenis pulksten 12:45 sasniedzis 661 cm virs novērojumu stacijas nulles atzīmes, par 36 cm pārsniedzot palieņu applūšanas līmeni. Daugavā pie Zeļķiem ūdens līmenis saglabājas augsts. Pļaviņās ledus un vižņu sablīvējuma galva atrodas novērojumu stacijas rajonā. Upē turpinās ledus un vižņu iešana un tie blīvējas jau augšpus Jēkabpils novērojumu stacijas. Savukārt pie Zeļķiem ir sablīvējusies ledus un vižņu masa, kas jau pāris dienas ir praktiski nekustīga, arī pie Jēkabpils upe ir pilna ar ledu, tomēr posmā Jēkabpils – Pļaviņas vēl joprojām turpinās ledus un vižņu uzkrāšanās un blīvēšanās, kas šajā posmā turpinās radīt krasas ūdens līmeņa izmaiņas.

Tuvākajās dienās Daugavā turpināsies ledus un vižņu veidošanās un tie nāks klāt no upes augšteces posmiem un blīvēsies augšpus ledus sablīvējuma, kas jau ir izveidojies, tādēļ tas kļūs garāks. Ledus veidošanās kļūs intensīvāka posmā Piedruja – Jersika, un tās laikā iespējamas ūdens līmeņa svārstības.

Sinoptiķi prognozē, ka pirmdien un otrdien Latvijas upēs turpināsies noteces samazināšanās, ūdens līmeņi turpinās pakāpeniski pazemināties, atsevišķos posmos svārstības. Tāpat turpināsies arī ledus veidošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!