Foto: LETA

Piektdienas pēcpusdienā siltā atmosfēras fronte Latvijas lielākajai daļai atnesusi lietu, bet no Polijas tuvojas aukstā atmosfēras fronte un draudīgi negaisa mākoņi. Divu stundu laikā Polijā reģistrēti vairāk nekā desmit tūkstoši zibens spērienu, liecina meteoroloģiskā informācija.

Negaisa mākoņi izveidojuši vienotu līniju, tādēļ plašu teritoriju var skart īslaicīga vētra. Negaisu sistēma no Polijas tuvākajās stundās pārvietosies uz Kaļiņingradas apgabalu un Lietuvu, pēc tam sasniegs Latviju.

Spēcīgs pērkona negaiss Latvijā, sākot no valsts dienvidrietumiem, gaidāms vakarā. Jau ziņots, ka atbilstoši Eiropas Eksperimentālā vētru prognozēšanas centra brīdinājumam negaisa mākoņi Latvijā var atnest vēju ar vētras spēku, spēcīgas lietusgāzes, kas applūdina pilsētu ielas, tāpat nav izslēgts lielas krusas un virpuļviesuļu risks.

Sagaidāms, ka negaiss ātri pāries. Vēlāk naktī uz sestdienu un sestdien dienā pērkona negaiss nav gaidāms, bet daudzviet Latvijā līs, valsts ziemeļrietumu daļā gaidāms ilgstošs lietus. Saulaināka sestdiena būs Latgalē.

Naktī uz sestdienu un sestdien ciklona ietekmē gaidāms spēcīgs dienvidu, dienvidrietumu vējš, kas lauzīs un ar saknēm gāzīs daudz lapu koku visos Latvijas reģionos. Vēja ātrums brāzmās sasniegs 17-23 metrus sekundē, visstiprākais vējš prognozēts nakts otrajā pusē Kurzemes dienvidos un valsts vidienē. Vējš sāks pierimt sestdienas vakarpusē.

Gaisa temperatūra naktī uz sestdienu pazemināsies līdz +12..+15 grādiem, sestdienas pēcpusdienā tā būs no +15..+18 grādiem Kurzemē un Vidzemes ziemeļrietumos līdz +21..+22 grādiem Sēlijā un Latgalē.

Rīgā piektdienas vakarā gaidāms pērkona negaiss, īslaicīgi iespējams ļoti intensīvs lietus, kas applūdina ielas, un vējš uz brīdi var pāraugt vētrā. Pēc negaisa naktī un no rīta gaidāma vēja pastiprināšanās ciklona dēļ – dienvidu vējš brāzmās pieņemsies spēkā līdz 20-22 metriem sekundē un lauzīs kokus. Sestdien dienā pūtīs spēcīgs dienvidrietumu vējš, brāzmās līdz 18 metriem sekundē, vakarā tas pierims. Naktī un dienas pirmajā pusē brīžiem gaidāms lietus, gaisa temperatūra pēcpusdienā pakāpsies līdz +20 grādiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!