Foto: AFP/Scanpix
Jauns karstuma vilnis no dienvidiem izplešas pār Eiropu, termometra stabiņš vietām sasniedz +40 grādu atzīmi, un 1.septembrī daudzviet tiks labots mēneša karstuma rekords, liecina informācija no meteoroloģijas dienestiem un datormodeļa "Global Forecast System".

Piektdien, 28.augustā, augstākā gaisa temperatūra Eiropā bija +40 grādu Spānijas dienvidos. Tuvākajās dienās karstums līdz +35..+40 grādiem gaidāms plašā Eiropas dienvidu, centrālajā un austrumu daļā.

Tostarp Polijā un Ukrainā jaunās nedēļas sākumā prognozēta svelme līdz +38 grādiem, Lietuvas dienvidos 1.septembrī iespējami +34 grādi, Baltkrievijā - karstums līdz +36 grādiem.

Saistībā ar gaidāmo karstuma vilni sinoptiķi vairākās valstīs izsludinājuši oranžo brīdinājumu, Polijas dienvidu daļā - sarkano brīdinājumu.

Turpinoties sausumam, saglabājas augsta ugunsbīstamība un zems ūdens līmenis upēs. Sausums vissmagāk skāris Poliju un Baltkrieviju, arī Ukrainu, Moldovu, Rumāniju, Balkānu reģionu un Spāniju.

Sagaidāms, ka nākamnedēļ daudzviet teritorijā no Polijas, Lietuvas un Baltkrievijas līdz Vidusjūrai un Turcijai tiks piedzīvota karstākā septembra diena meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Nākamās nedēļas vidū un nogalē karstuma saglabāšanās gaidāma Balkānu valstīs, Rumānijā, Ukrainā un Krievijas dienvidos. Pārējā Eiropā kļūs krietni vēsāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!