Foto: F64
Tuvākajās dienās Latvijā pazemināsies gaisa temperatūra un brīžiem līs, tomēr Jāņu nakts valsts lielākajā daļā varētu paiet bez nokrišņiem, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Laika apstākļi krasi mainīsies otrdien. Virs Zviedrijas un Baltijas jūras izveidosies ciklons, kas strauji kļūs intensīvāks un virzīsies uz austrumiem. Tā dienvidu malas ietekmē Latviju šķērsos nokrišņu zona, kas nesīs brāzmainu vēju un dažviet arī pērkona negaisu. Aiz šīs zonas ieplūdīs vēsāks gaiss no Skandināvijas. Gaisa temperatūra otrdien gan vēl paaugstināsies līdz +17..+22 grādiem.

Trešdien un ceturtdien veidosies gubu-lietus mākoņi, kas ik pa laikam - pārsvarā pēcpusdienā - nesīs īslaicīgu lietu, vietām arī pērkona negaisu. Gaiss iesils vien līdz +13..+18 grādiem, un naktīs valsts lielākajā daļā temperatūra noslīdēs zem +10 grādiem.

Jaunākie dati no Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra skaitliskā modeļa liecina, ka Līgo dienā un Jāņu dienā gaisa temperatūra Latvijā pakāpsies līdz +15..+20 grādiem, savukārt Jāņu naktī tā pazemināsies līdz +7..+12 grādiem. Balstoties uz pašreiz pieejamo informāciju, svētku naktī neliels īslaicīgs lietus gaidāms vien atsevišķās vietās, savukārt Jāņu dienā līs jau teritorijas lielākajā daļā, norāda Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Arī ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datormodelis "Global Forecast System" (GFS) prognozē, ka Latvijā otrdien un trešdien brīžiem līs un vietām gaidāmas pērkona lietusgāzes, kā arī rietumu, ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 14-19 metriem sekundē, savukārt ceturtdien vējš kļūs mierīgāks un vairs tikai vietām īslaicīgi līs.

Saskaņā ar jaunāko GFS prognozi Līgo dienā nav gaidāmi būtiski nokrišņi, vējš būs pārsvarā lēns un, saulei mijoties ar mākoņiem, gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +17..+22 grādiem. Jāņu nakti GFS līdz šim prognozēja sausu un dzestru, bet jaunākā GFS prognoze rāda, ka no rietumiem valsti var sasniegt lietus zona - Kurzemē, no rīta arī valsts centrālajā daļā iespējams neliels līdz mērens lietus. Gaidāms lēns vējš, minimālā gaisa temperatūra Jāņu naktī no +5..+8 grādiem valsts austrumos līdz +11..+14 grādiem Kurzemes piekrastē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!