Foto: F64
Šis rudens varētu būt mērens un pārsvarā mitrs, bet oktobra beigās iespējams slapjš sniegs, liecina jaunākās laika zīmju vērotāja Viļa Bukša prognozes.

Sarunā ar portālu "Delfi" viņš secina, ka pēdējais vasaras mēnesis augusts bijis gan nokrišņiem bagāts, gan ar mainīgām temperatūrām.

Pīlādži nemelo

Foto: Shutterstock

Vairāki portāla "Delfi" lasītāji bija arī pamanījuši, ka šogad īpaši raženi ir pīlādži. Tāpat arī kāds lasītājs bija novērojis, ka augustā pat uzziedējis pīlādzis. Komentējot šos notikumus dabā, laika zīmju vērotājs no Viļakas norāda, ka tas nav nekas neparasts. "Tas, ka pīlādžiem ogas un augustā parādās ziedi ir interesanti, bet tas nav nekas neparasts. Pirms diviem gadiem, 2014. gadā, augusta vidū ziedēja ievas, jasmīni un ķirši. Gandrīz katru otro gadu rudens mēnešos - septembrī, oktobrī - ābelēm un plūmēm zaros parādās ziedi," atgādina Bukšs.

"Tas, ka pīlādžiem laba raža, norāda uz nokrišņiem bagātu ziemu un slapju nākamo pavasari. Bagāti ražas gadi periodiski atkārtojas un parasti ir tā, ka meža pīlādžiem nākamajā gadā ogu ir maz. Bet koki, kas šogad sākuši dzeltēt no apakšas, liecina par garu rudeni un lēnu ziemu," secina laika zīmju vērotājs.

Gājputni jau rāda, kāds būs rudens

Foto: stock.xchng

Tāpat viņš novērojis, ka vairāki gājputni nesteidzoties lidot prom. "Vērojot gājputnus, man personīgi interesanti bija tas, ka jau augusta pirmajās dienās pazuda svīres. Šeit, Latvijas austrumu pierobežā, parasti tas notika laikā ap Labrenci (10. augusts), bet šogad nedēļu pirms tam. 20. augustā bija jāvēro stārķi. Ja tie aizlidojuši, tad rudenim jābūt aukstam. Jāsaka, ka stārķi vēl šeit un īpaši nesteidzas," secina Bukšs.

Viņš tomēr norāda, ka ir tāda daļa, kas jau ir aizlidojusi, taču ligzdās, kuras viņš novēro, katru vakaru atgriežoties kāds no vecajiem stārķiem. Tā tas bijis līdz pat augusta beigām. "Pēc tam paliek tikai sava putna likteņa izaicinātāji," noteic laika zīmju vērotājs.

Viņš arī atzīmē, ka Bērtuļa dienā (24. augusts), bija jāvēro bezdelīgas. "Ja bezdelīgas aizlidojušas, būs auksts rudens. Pašlaik tās vēl ir šeit. Tātad, būs normāls rudens," secina laika zīmju vērotājs Bukšs.

Prognoze rudenim un ziemas mēnešiem


Foto: LETA

Septembris jeb Miķeļu mēnesis kopumā rādās būt normas robežās gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā. Līdz Mazajai Mārai (8. septembris) laiks būs vēl salīdzinoši silts un pārsvarā sauss, norāda Bukšs.

Viņš uzsver, ka mēneša vidū laika apstākļi būs mainīgi. Gaidāms neliels lietus un vairāk vējainu dienu. Tāpat dažviet iespējamas nelielas rudens salnas. Nedēļā pirms Miķeļiem (29. septembris) nereti līs un dienās temperatūra būs ap plus 10, 14 grādiem. Naktis būs dzestras un debesīm skaidrojoties, daudzviet gaidāmas nelielas rudens salnas.

Savukārt oktobris un novembris rādās būt ar šiem mēnešiem atbilstošām vidējām temperatūrām. Līdz oktobra vidum lielākoties būs sauss laiks, bet mēneša otrajā pusē biežāk gaidāmi nokrišņi.

Dienas būs rudenīgi vēsas un laikā ap 25. oktobri iespējams slapjš sniegs, liecina Bukša prognozes.

Savukārt novembris rādās būt nokrišņiem bagāts. Par to liecinājuši viņa novērojumi nokrišņiem bagātajā un lietainajā 17. augustā, kad pēc norisēm dabā iespējams prognozēt rudenī gaidāmo laiku. Laikā ap Mārtiņiem (10. novembris) gaidāms slapjdraņķis, bet mēneša otrajā pusē var izveidoties neliela sniega sega un Latvijas austrumos arī dienas laikā var pieturēties sals. Bet tas būs īslaicīgi, norāda laika zīmju vērotājs.

Bukša novērojumi liecina, ka decembra sākums varētu būt ar nelielu salu un sniegu. Par to liecina norises dabā, par kurām iespējams prognozēt ziemā gaidāmo laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!