Foto: F64

Laika zīmju vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs prognozē, ka kopumā šogad vasara būs vidēji silta un vējaina, bet Līgos svētkos daudzviet gaidāmi īslaicīgi nokrišņi. Ieskicējot ziemas mēnešus, Bukšs pieļauj – iespējams, šogad būs pēdējos piecos gados sniegotākā un aukstākā ziema.

Sarunā ar portālu "Delfi" viņš pastāsta par novērojumiem dabā, kas liecina par gaidāmo laiku un ieskicē, kāds laiks gaidāms pirmajos vasaras mēnešos un ziemas mēnešos.

Ko ziemas Māra un citi ticējumi vēsta par vasaru

Foto: LETA

Zīmīgajās dienās gadu mijā, kas nosaka laika apstākļus vasaras mēnešos, bija atkusnis un nelieli nokrišņi, atgādina Bukšs, norādot, ka neliels sals un sniegs atgriezās 3. janvārī. Savukārt 6. un 7. janvārī dažviet temperatūra jau bija noslīdējusi zem -20 grādiem. Turpmākajās dienās bijis neliels sals, mākoņains, vējains.

"Ja seko ticējumam, kāds laiks pēc 7. janvāra, tad tāds būs pēc 1. jūlija. Tas norāda uz mēreni siltu, vējainu un mitru laiku jūlija otrajā pusē," apgalvo Bukšs.

Viņš atzīmē, ka dienas janvāra vidū (13.,14. un 15. janvāris) pagāja neliela atkušņa, sniega un dienvidu, rietumu vēju zīmē, bet 25. un 28. janvāris bija ar mainīgiem laika apstākļiem. "Tas rāda, ka vasara būs vējaina, mēreni silta, bet bieži būs nokrišņi," secina laika vērotājs.

Vecā Svecaines diena (15. februāris) jeb ziemas Māra, bija skaidra, saulaina, ar nelielu salu, norāda Bukšs. "Par tādu dienu ticējums saka – Jāņi sausi, bet vasara mitra un vēsa. Savukārt nozīmīgas dienas maijā ļauj cerēt, ka vasara būs silta," lēš Bukšs.

Viņš, ievērojot šīs pamatdienas un laika apstākļus 2. martā, Jevdokijā (14. marts) un Jurģī (23. aprīlis), secinājis, ka varētu būt vidēja Latvijas vasara gan nokrišņu, gan siltuma ziņā.

Maijvaboles kā vasaras prognozētāji, bet gājputni – vasaras siltuma rādītājs

Foto: Vida Press

"Bērza un alkšņa, tāpat arī ozola un oša lapu plaukšana pavasarī arī liecina par ne slapju, ne sausu, bet vidēju vasaru," uzsver Bukšs.

Viņš atgādina, ka pavasarī nebija lielu palu. "Tā ir norāde, ka vasara būs mēreni silta," apgalvo Bukšs, kurš arī atzīmē – ja pavasarī pali izpaliek, tad siena laikā (jūlijā) pieaug stipru nokrišņu iespējamība.

"Šopavasar daudzviet vēl nav dārdinājis pērkons," secina Bukšs, kurš norāda, ka tas liecina par to, ka vasara būs vējaina, bet bargākie pērkona negaisi gaidāmi vasara otrajā pusē.

"Uz mērenu vasaru norāda arī maijvaboles, kuru šopavasar salīdzinoši maz," lēš laika zīmju vērotājs.

Pirmie stārķi atnākuši laikā, kad vēl bijis ledus, bet dzeguzes iekūkojušas kailos kokos, kas liecina par to, ka vasara būs vēsa un nemīlīga. Tiesa, tas vēl neliecinot, ka vasara paies bez siltuma.

"Karstuma viļņu iespējamību šovasar palielina tas, ka ezeros vējš ledu sadzina dienvidu malā un pavasarī agri sāka atgriezties pirmie gājputni," apgalvo Bukšs.

Viņš arī ievērojis, ka šogad pavasara salnās cieta aprīļa sākumā izdētās varžu oliņas un vēlāk arī papardes un apiņi. "Tā ir zīme, ka vasaras izskaņā sagaidāmas pirmās rudens salnas," brīdina Bukšs, kurš arī atzīmē, ka šobrīd daudz zied pīlādži. "Ticējums saka, ja pīlādzis pavasarī stipri zied, būs slapja vasara un rudens, bet ziema būs auksta," norāda Bukšs.

Kāds laiks gaidāms Līgo svētkos

Foto: Luca Bravo / cc

Bukšs norāda, ka vasaras pirmais mēnesis – jūnijs – būs tuvu ikgadējiem zāļu mēneša vidējiem rādītājiem gan nokrišņu, gan siltuma ziņā.

"Jūnija pirmajā pusē varētu būt mainīgi laika apstākļi. Mēneša sākumā būs salīdzinoši vēss un dažviet iespējamas salnas," prognozē laika zīmju vērotājs, norādot, ka vēlāk būs vasarīgi silts un dažviet arī karsts. "Šajā laikā iespējami arī pērkona negaisi," brīdina Bukšs.

Viņš vēsta, ka mēneša vidū būs vēsāks, vējaināks un vairāk nokrišņu. "Arī pirmsjāņu laikā un dienās ap vasaras saulgriežiem (21. jūnijs) būs mēreni silts, īslaicīgi nokrišņi, naktis vasarīgi vēsas," norāda Bukšs.

Laika zīmju vērotājs prognozē, ka Jāņu laikā dažviet gaidāmi īslaicīgi nokrišņi, būs vējains, dienās ap +20...24 grādiem, bet naktīs +10...15 grādi. Mēneša beigās ap Pēteriem (29. jūnijs) būs mēreni silts, īslaicīgi nokrišņi un dažviet iespējamas pērkona lietusgāzes.

Siltās dienas un citas prognozes jūlijam

Foto: F64

Laika zīmju vērotājs norāda, ka siena mēneša (jūlija) pirmajā pusē, pārsvarā līdz 12. jūlijam, laika apstākļi būs mainīgi.

Dienas būs salīdzinoši siltas, nokrišņi īslaicīgi. Liepziedu laikā, kas šogad rādās būt vēlāks, būs mēreni silts, brīžiem iespējams stiprs lietus, savos novērojumos dalās Bukšs.

"Jūlija vidū būs īslaicīgi nokrišņi, vējains," norāda Bukšs, sakot, ka mēneša otrajā pusē būs pārsvarā sauss un silts laiks. Šajā laikā ar dienvidaustrumu vējiem var ieplūst arī karstāks gaiss, kas beigsies ar pērkona negaisiem.

Sēņu lietutiņš un negaisi – ko sola augustā

Foto: Reuters/Scanpix

Rudzu mēneša (augusta) pirmajā pusē, līdz Vasaras Māras dienai (15. augusts) gaidāms mēreni silts laiks ar īslaicīgiem nokrišņiem, prognozē laika zīmju vērotājs, atzīmējot, ka dažas dienas būs arī karsts laiks, kam var sekot stipri pērkona negaisi.

Viņā arī norāda, ka mēneša vidū laika apstākļi būs nepastāvīgi. "Brīžiem sēņu lietutiņš," uzsver Bukšs.

Savukārt augusta otrajā pusē gaidāms saulaināks un sausāks laiks, bet mēneša beigās zemākās vietās iespējamas arī nakts salnas.

Bargākā ziema pēdējos piecos gados


Foto: DELFI Aculiecinieks

Ja šovasar liepziedu laiks aizkavēsies, un šķiet, ka tā arī varētu būt, tad liela iespējamība, ka nākamā ziema būs sniegainākā un aukstākā pēdējos piecos gados, lēš laika vērotājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!