Foto: DELFI

Atkušņa un nokrišņu ietekmē turpmākajās dienās paaugstināsies ūdens līmenis Latvijas upēs, vietām par diviem metriem, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Kurzemes upēs tuvākajā nedēļā prognozēta ūdens līmeņa paaugstināšanās vidēji par vienu līdz diviem metriem. Ledus sastrēgumu veidošanās risks būs zems.

Zemgales upēs līdz janvāra beigām un februāra sākumam ūdens līmenis paaugstināsies par vairāk nekā pusmetru, Bērzē un Svētē iespējams kāpums pat par divarpus metriem. Vietām Lielupē iespējama ledus sastrēgumu rašanās un palieņu applūšana.

Ziemeļvidzemes un Gaujas baseina upēs prognozēta ūdens līmeņa celšanās par 0,4-1,8 metriem.

Latgalē gaisa temperatūra būs zemāka, līdz ar to gaidāms mazāks ūdens līmeņa kāpums nekā citviet valstī.

Arī Daugavas baseina upēs gaidāma ūdens līmeņa celšanās un ledus sairšana, it īpaši Lielajā un Mazajā Juglā, kā arī Ogrē.

Daugavā ledus sastrēguma izkustēšanās gadījumā būs liels risks, ka posmā Līvāni - Pļaviņas tiks sasniegts bīstami augsts ūdens līmenis, izraisot plašāku teritoriju applūšanu. Atbilstoši pašreizējām prognozēm ledus sastrēgums Daugavā šonedēļ var arī neizkustēties.

Atsevišķos upju posmos tuvākajā nedēļā var applūst palienes. Ledus sairšana vispirms aizsāksies straujākajos upju posmos, uz ledus daudzviet parādīsies ūdens un veidosies izskalojumi.

Straujāka ūdens līmeņa paaugstināšanās valsts rietumu un centrālās daļas upēs sāksies 25. un 26.janvārī, Austrumlatvijas upēs - dienu vēlāk. Saskaņā ar pašreizējām prognozēm augstākais ūdens līmenis gaidāms janvāra pēdējās un februāra pirmajās dienās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!