Foto: F64
Ceturtdien, 23. martā, pasaulē tiek atzīta Meteoroloģijas diena un šoreiz šajā dienā tiek izcelta izpratne par mākoņiem, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Sinoptiķi atzīmē, ka mākoņiem ir ļoti būtiska nozīme, gatavojot laika prognozes un brīdinājumus.

Mākoņi ir viena no galvenajām neskaidrībām pētījumos par klimata pārmaiņām: mums ir nepieciešama labāka izpratne gan par to, kā mākoņi ietekmē klimatu, gan par to, kā klimata pārmaiņas ietekmēs mākoņus. Mākoņiem ir kritiska loma ūdens apmaiņas ciklā un ūdens resursu globālajā sadalījumā, skaidro LVĢMC.

Līdztekus Pasaules meteoroloģijas diena dod iespēju cildināt mākoņiem raksturīgo skaistumu un estētisko pievilcību, kas ir iedvesmojusi māksliniekus, dzejniekus, mūziķus, fotogrāfus un neskaitāmus citus entuziastus visā cilvēces vēsturē.

Pasaules meteoroloģijas diena iezīmē jauna izdevuma "Starptautiskā mākoņu atlanta" iznākšanu un jaunas lappuses atšķiršanu atlanta garajā vēsturē. Jaunais Pasaules meteoroloģijas organizācijas (PMO) atlants ir kā dārgumu krātuve ar simtiem mākoņu attēlu, ieskaitot arī dažus jaunus klasificētus mākoņu veidus. Tas piedāvā arī citu meteoroloģisko parādību, piemēram, varavīksnes, Saules un Mēness halo, sniega vēja slotas un krusas graudu, attēlus. Pirmo reizi vēsturē atlants ir izveidots digitālā formātā un ir pieejams datoros un mobilajās ierīcēs.

Atlants internetā ir pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!