Foto: LETA

Patlaban ledus sastrēgums aizvien atrodas pie Pļaviņām, tomēr tas lēnām virzās lejpus Daugavai un ūdens līmenis Daugavā ļoti lēnām, bet samazinās, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.
Tomēr ūdens līmenis Daugavā kāpj pie Jēkabpils.

Aizvadītajā diennaktī augštecē ūdens līmenis paaugstinājās par 5-26 centimetriem. Pie Veļižas un Suražas novērota ledus sakustēšanās, tādēļ arī šajās novērojumu stacijās fiksētas straujas ūdens līmeņa izmaiņas. Ūdens līmenis pie Vitebskas paaugstinājās par 25 centimetriem, pie Ullas pazeminājās par 33 centimetriem, savukārt pie Polockas paaugstinājās par 29 centimetriem un pie Verhņedvinskas pazeminājās par 33 centimetriem. Šajās novērojumu stacijās novērota reta līdz vidēja ledus iešana.

Daugavas posmā no Piedrujas līdz Krāslavai ūdens līmenis diennakts laikā paaugstinājās par 14-17 centimetriem. Posmā Daugavpils – Jēkabpils ūdens līmenis pazeminājās par 17-36 centimetriem. Sācis virzīties ledus sastrēgums aiz Jēkabpils, tādēļ kopš pulksten 9 pie Jēkabpils ūdens līmenis atsācis paaugstināties, līdz pulksten 14, tas paaugstinājās par 22 centimetriem. Tuvākajās stundās ūdens līmenis turpinās pakāpeniski kāpt.

Novērojumu stacijās Zeļķos un Pļaviņās diennakts laikā bijušas ļoti straujas izmaiņas. Naktī uz 10. martu sakustējās ledus, kurš sāka virzīties uz Pļaviņām, tādēļ Pļaviņās strauji paaugstinājās ūdens līmenis, bet Zeļķos tas pazeminājās.

Zeļķos ūdens līmenis strauji pazeminājās 10. marta pulksten 5 no rīta, bet, ledum kustoties uz priekšu, ūdens līmenis atsāka paaugstināties. Kopš pulksten 2 naktī ūdens līmenis ir sācis pazemināties ar intensitāti četri centimetri stundā.

Pie Pļaviņām piektdien tika sasniegts ļoti augsts ūdens līmenis, atzīmē meteorologi. Tāds tas saglabājās, bet kopš pulksten 2 naktī tas arī lēnām pazeminās. Ledus sastrēgums joprojām ir pie Pļaviņām, novērota tā lēna virzība uz priekšu.

Tuvākajās stundās ūdens līmenis turpinās lēnām pazemināties, bet atsākoties ledus iešanai iespējamas krasas ūdens līmeņa svārstības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!