ASV prezidents Džordžs Bušs un viņa Francijas kolēģis Nikolā Sarkozī piektdienas telefonsarunā vienprātīgi atzina, ka Krievija nepilda ar Gruziju noslēgtā pamiera nosacījumus, ziņo Baltais nams.
Abi līderi bija vienisprātis, ka "Krievija nepakļaujas [pamiera noteikumiem] un ka Krievijai tagad" tie jāpilda, sacīja Baltā nama pārstāvis Gordons Džondro.

Kā ziņots, Krievija piektdien paziņoja, ka saskaņā ar pamiera nosacījumiem, kuri tika pieņemti ar Francijas starpniecību, pabeigusi tā karaspēka izvešanu no Gruzijas, kas tika nosūtīts miera uzturētāju kontingenta pastiprināšanai.

Tajā pašā laikā ministrijas paziņojumā teikts, ka karavīri, kuri izvietoti tā sauktajos miera uzturētāju kontrolpunktos Gruzijas pamatteritorijā ārpus separātiskajām Dienvidosetijas un Abhāzijas provincēm, uzsākuši savu pienākumu pildīšanu.

Savukārt Tbilisi Krievijas paziņojumu par karaspēka izvešanu nosaukusi par meliem.

"Tā nav patiesība, ka [karaspēka] izvešana ir pabeigta," aģentūrai AFP sacīja Iekšlietu ministrijas pārstāvis Šota Utiašvili, piebilstot, ka Krievijas armija joprojām atrodas valsts rietumos.

"Viņi nedrīkst palikt Senaki un Poti. Viņu klātbūtne tur ir nelikumīga," uzsvēra Utiašvili.

"Aizsardzības ministrs Anatolijs Serdjukovs ir raportējis virspavēlniekam Dmitrijam Medvedevam, ka pavēle par miera uzturētāju pastiprināšanai nosūtītā Krievijas karaspēka izvešanu no Gruzijas teritorijas ir izpildīta," teikts Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā. "Izvešana tika veikta bez jebkādiem incidentiem un tika pabeigta, kā plānots, plkst. 19:50 pēc Maskavas laika (plkst. 18:50 pēc Latvijas laika)."

"Krievijas militārās kolonnas devās uz Dienvidosetijas teritoriju. Daļa no šīm vienībām jau atrodas savās pastāvīgajās bāzēs Krievijas teritorijā," norāda ministrija. "Miera uzturētāju kontrolposteņi drošības zonā sākuši pildīt tiem uzticētos uzdevumus. Tādējādi Krievijas puse ir izpildījusi vienošanos, kuras principus Maskavā formulēja Medvedevs un [Francijas prezidents Nikolā] Sarkozī."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!