Foto: LETA
Putekļu radītais gaisa piesārņojums Rīgā šomēnes bijis nedaudz zemāks par pēdējo gadu vidējo rādītāju, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Saskaņā ar datiem no monitoringa stacijas Kronvalda bulvārī, kas mēra pilsētas fona piesārņojumu, cieto daļiņu PM10 vidējā koncentrācija šā gada 1. – 29. aprīlī bijusi 22 mikrogrami kubikmetrā, savukārt iepriekšējo četru gadu vidējais aprīļa rādītājs bija 25 mikrogrami, svārstoties no 16 pērn līdz 36 mikrogramiem kubikmetrā 2014. gadā.

Brīvības ielā, netālu no Dailes teātra, putekļu PM10 vidējais daudzums pēdējās četrās nedēļās sasniedzis 41 mikrogramu kubikmetrā, kas ir mazāk nekā citos gados, kad PM10 koncentrācija aprīlī bija no 42 mikrogramiem 2015.gadā līdz 72 mikrogramiem kubikmetrā 2009. gadā. Šajā novērojumu stacijā mēra autotransporta ietekmi uz gaisa kvalitāti.

Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijas nosaka, ka putekļu PM10 gada vidējai koncentrācijai nevajadzētu pārsniegt 20 mikrogramu kubikmetrā. Brīvības ielā šī norma pārsniegta divkārtīgi.

Liepājā, O.Kalpaka ielā, un Rēzeknē, Atbrīvošanas alejā, izvietoto gaisa monitoringa staciju dati rāda, ka cieto daļiņu PM10 vidējā koncentrācija šomēnes bijusi attiecīgi 23 un 28 mikrogrami kubikmetrā. Arī šajos punktos mēra gaisa kvalitāti ielās ar intensīvu satiksmi, nevis fona piesārņojumu.

PM10 ir putekļi ar diametru līdz 10 mikrometriem. Agrākie dati liecina, ka lielāko ietekmi uz veselību Latvijā izraisa putekļi PM2.5 – daļiņas ar diametru līdz 2,5 mikrometriem. To pieļaujamais daudzum tiek pārsniegts ne tikai pilsētu ielās, bet arī parkos un dažkārt pat lauku teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!