Foto: LETA



Pēdējās dienās Rīgu divkārt skāris ļoti spēcīgs lietus, un 8.-12.augusta kopējais nokrišņu daudzums galvaspilsētas centrā sasniedzis 83 milimetrus, kas atbilst visa mēneša normai, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Pirmais lietus Rīgu piemeklēja naktī uz sestdienu, 8.-9.augustā, kad nokrišņu daudzums pilsētas centrā bija 43 milimetri. Savukārt pirmdienas pievakarē un naktī uz otrdienu, 11.-12.augustā, nolija vēl 40 milimetru nokrišņu.

Citviet Latvijā kopējais nokrišņu daudzums bijis krietni mazāks, tai skaitā Alūksnē kopš mēneša sākuma bijuši tikai nepilni pieci milimetri lietus.

Saistībā ar karstumu, paaugstinātu gaisa mitrumu un negaisa izraisītām spēcīgām vēja brāzmām Rīgas centrā šomēnes reģistrēta ļoti liela putekļu koncentrācija gaisā, kas jaunu rekordu sasniedza negaisa laikā pirmdienas pievakarē.

Saskaņā ar operatīvo informāciju no mēraparāta Kr.Valdemāra ielā putekļu - cieto daļiņu PM10 - daudzums 11.augustā ap sešiem vakarā paaugstinājās līdz 1317 mikrogramiem kubikmetrā. Iepriekšējā augstākā atzīme - 950 mikrogramu - tika reģistrēta negaisa laikā 7.augustā.

Atbilstoši Eiropas Savienības standartiem ir noteikts diennakts vidējais pieļaujamais daudzums putekļiem, un tas ir 50 mikrogrami kubikmetrā, turklāt norit diskusijas, ka šo normu varētu samazināt līdz 25 mikrogramiem, jo jaunākie pētījumi apstiprina putekļu izteikti negatīvo ietekmi uz veselību. Gaisā esošās cietās daļiņas palielina saslimstību ar plaušu vēzi, astmu, sirds un asinsvadu slimībām, izraisa pāragru nāvi un pasliktina jaundzimušo veselības rādītājus.

Saskaņā ar aprēķiniem, izmantojot operatīvos datus no Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta mājas lapas, kuriem nav veikta kvalitātes kontrole un tādēļ tie uzskatāmi par indikatīviem, cieto daļiņu PM10 daudzums Kr.Valdemāra ielā normu pārsniedzis visās dienās, sākot ar 2.augustu.

Augstākā diennakts vidējā putekļu koncentrācija pagājušajā nedēļā novērota 7.augustā, kad tā bija 145 mikrogrami kubikmetrā jeb aptuveni trīsreiz lielāka par normu. Savukārt pirmdien, 11.augustā, šis rādītājs, visticamāk, pārsniedzis 200; dati par pirmdienu nav precīzi, jo tie pieejami tikai par 14 stundām no 24.

Rīgas domes Mājokļu un Vides departamenta Vides pārvaldes Gaisa un ūdens aizsardzības nodaļas galvenais speciālists Jānis Kleperis aģentūrai BNS skaidroja, ka mērījumu dati tiks pārbaudīti, apkopojot informāciju visam mēnesim, savukārt precīzs cieto daļiņu PM10 pārsnieguma dienu skaits būs zināms tikai pēc gada beigām, kad mērījumi būs pārbaudīti atbilstoši Eiropas Savienībā un Latvijā pieņemtajām metodēm. Datu kvalitātes pārbaudē Rīgas domei palīdzēs Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciālisti, un tieši viņu apstiprinātie dati tiks iesniegti atbilstošajām Eiropas Savienības institūcijām.

Kleperis pastāstīja, ka ir arī tehniskas problēmas ar aparātiem, piemēram, putekļu mērītājs Kr.Valdemāra ielā būtu jānomaina, jo tas kalpo jau vienpadsmito gadu, un mērierīces remonts kļuvis ļoti dārgs. Taču aparātu kalibrēšana tiek veikta regulāri; Rīgas dome katru gadu slēdz staciju apkopes līgumu.

Gadā ir atļautas 35 dienas, kurās putekļu koncentrācija gaisā pārsniedz noteikto robežlielumu 50 mikrogramu kubikmetrā. Rīgā šis limits tika izsmelts jau aprīļa sākumā.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programmu iecerēts skatīt Rīgas domes sēdē, kas plānota 26.augustā. Sliktās gaisa kvalitātes dēļ Eiropas Komisija varētu piemērot Latvijai nopietnas finansiālās sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!