Foto: LETA
Nokrišņu daudzums šomēnes Latvijā nav sasniedzis pat trešdaļu no normas, un šā gada augusts kļuvis par sausāko kopš 2002. gada, liecina apkopotie Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

2002. gada augusts iegājis Latvijas vēsturē kā vissausākais - lietus daudzums valstī vidēji bija tikai pieci milimetri jeb seši procenti no normas, turklāt daudzviet nokrišņu nebija nemaz.

Pēdējo četru nedēļu laikā visvairāk lijis Kolkā, kur nokrišņu daudzums sasniedzis 44 milimetrus, lielākā daļa šo nokrišņu bija 28. augustā. Vismazāk nokrišņu bijis Alūksnē - tikai desmit milimetru, kas atbilst 12 procentiem no daudzu gadu vidējā rādītāja.

Sausuma ietekmē upēs saglabājas ļoti zems ūdens līmenis, kas daudzviet sasniedzis pēdējo gadu rekordu. Vietām, tostarp Daugavā pie Daugavpils, reģistrēta absolūti zemākā atzīme novērojumu vēsturē, pārspējot 2002. gada septembra minimumu.

Gaisa temperatūra šomēnes bijusi aptuveni pusotru grādu virs normas. Sausais laiks veicinājis lielas gaisa temperatūras svārstības, un šajā mēnesī laboti 50 karstuma un 17 aukstuma rekordi. Septiņās dienās gaisa temperatūra pakāpās virs +30 grādiem, un septiņās naktīs vietām valstī kļuva aukstāks par +5 grādiem, zāles virskārtā tika reģistrētas salnas līdz -4 grādiem.

Visas vasaras vidējā gaisa temperatūra šogad bijusi tuvu normai, bet nokrišņu daudzums - tikai 65 procenti no ilggadējā vidējā rādītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!