Foto: LETA
Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) piektdienas vidū izplatījis sarkano - augstākās pakāpes brīdinājumu par sestdien gaidāmo spēcīgo vēju, kas var sasniegt orkāna spēku.

Sestdien visstiprākās dienvidrietumu vēja brāzmas gaidāmas piekrastes rajonos - Kurzemes piekrastē nakts otrajā pusē, bet Vidzemes piekrastē no rīta vējš brāzmās sasniegs 33 līdz 34 metrus sekundē, liecina LVĢMC informācija.

Jau vēstīts, ka piektdienas rītā virs Atlantijas okeāna veidojās jauns ciklons, kuram dots vārds "Billie" un tas savu maksimālo spēku parādīs sestdien, atrodoties virs Baltijas jūras ziemeļu daļas.

Tā stiprāko vēju zona skars tieši Lietuvas, Latvijas un Igaunijas teritorijas.

Saskaņā ar centra mājas lapā publicēto Boforta skalu vēja ātrums virs 32,7 metriem sekundē uzskatāms par orkānu un tas var nodarīt ļoti lielus postījumus.

No rīta un dienas vidū visstiprākās vēja brāzmas gaidāmas Vidzemē, sevišķi tās ziemeļu daļā un līča piekrastē, kur dienvidrietumu vējš brāzmās varētu sasniegt 26-31 metrus sekundē.

Pakāpeniski vējš pierims sestdienas vakarā.

Valsts galvaspilsētā Rīgā nakts vidū dienvidaustrumu, dienvidu vējš iegriezīsies no dienvidrietumiem un brāzmas pastiprināsies līdz 15-19 metriem sekundē. Savukārt no rīta brāzmas Rīgā sasniegs 20-22 metrus sekundē.

Sinoptiķi norāda, ka vētras, kas šķērso Baltijas jūru, paaugstina arī ūdens līmeni.

Uzņēmumā "Latvijas Valsts ceļi" portāls "Delfi" uzzināja, ka, tā kā Latvijas lielākajā daļā naktī uz sestdienu un 13. decembrī dienas pirmajā pusē gaidāmas spēcīgas vēja brāzmas, savukārt Kurzemes rietumu piekrastē un Ziemeļvidzemes piekrastē gaidāmas vēja brāzmas līdz 28 līdz 33 metriem sekundē, tad stiprā vēja rezultātā uz ceļiem var tikt sagāzti nolauztie koki un to zari, radot šķēršļus satiksmei, kā arī var tikt nodarīti bojājumi satiksmes organizācijas līdzekļiem - ceļa zīmēm, apgaismojumam.

Tāpēc uzņēmums aicina autovadītājus būt īpaši piesardzīgiem un pievērst pastiprinātu uzmanību ne tikai ceļa stāvoklim, bet arī citiem apstākļiem, kas traucē vai apdraud satiksmi, un ziņot Satiksmes informācijas centram pa diennakts informatīvo tālruni 80005555.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!