Foto: F64
Pirmdien Rucavā saules ultravioletās radiācijas indekss (UVI) pakāpās līdz 7,5 - līdz pagaidām augstākajai atzīmei šogad, pārspējot 11. jūnijā un 12. jūnijā reģistrētos 7,2 punktus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Tiesa, augstā UVI vērtība saistīta nevis ar būtisku ultravioletās radiācijas pieaugumu, bet gan ar mākoņu ietekmi - apstākļos, kad spīd saule un debesīs ir mākoņi, zemi sasniedz ne tikai no saules nākošā radiācija, bet arī mākoņu atstarotā radiācija.

Pagājušajā gadā maksimālā UVI vērtība Rucavā bija 7,6 punkti 11. jūnijā, 2013.gadā - 7,0 punktu 26. jūnijā, 2012. gadā - 7,6 punkti 3. jūlijā.

Nedēļas otrajā pusē gaidāma ozona slāņa sarukšana, tādēļ zemi sasniegs intensīvāks ultravioletais starojums.

Jau ziņots, ka ik gadu jūnijā un jūlija pirmajā pusē ultravioletais starojums ir visspēcīgākais, tāpēc šajā laikā jāievēro īpaša piesardzība.

Cilvēki ar jutīgu ādu, neievērojot piesardzību, dienas vidū saulē var apdegt 15 minūtēs. No plkst.11 līdz plkst.16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties saulē. Saulainā laikā dodoties ārā, vēlams valkāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu gaišas krāsas apģērbu vai lietot aizsargkrēmu.

Dienas vidū, atrodoties ārpus telpām, ieteicams uzturēties ēnā vai izmantot saulessargu, taču jāņem vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un smiltis, atstaro ultravioleto radiāciju, tāpēc ēna reizēm aizsargā tikai par 50 procentiem.

No saules stariem visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasaras raibumu. Ļoti uzmanīgiem jābūt arī citiem cilvēkiem, kuriem agrāk bijuši saules apdegumi, tāpat no saules īpaši jāsargā bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!