Foto: F64
Sestdien Latvijā pārsvarā gaidāms saulains un karsts laiks, vairāk mākoņu būs Kurzemē, kur vietām - galvenokārt reģiona dienvidrietumos - iespējams lietus un pērkona negaiss.

Pūtīs lēns līdz mērens austrumu un dienvidu vējš, piekrastē tas iegriezīsies no jūras. Maksimālā gaisa temperatūra būs +23..+27 grādi, par kādu grādu mazāk Rīgas jūras līča rietumu piekrastē.

Rīgā saglabāsies sauss un saulains laiks, pūtīs neliels dienvidaustrumu vējš un gaiss sakarsīs līdz +26 grādiem. Pie jūras pilsētas ziemeļos un Jūrmalā gaidāma brīze un nedaudz zemāka gaisa temperatūra.

Laikapstākļus nosaka anticiklons. Atmosfēras spiediens 770-773 dzīvsudraba staba milimetri jūras līmenī. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina, ka daudzviet valstī ir augsta ugunsbīstamība mežos. Spēkā arī brīdinājums par karstumu, kas tuvākajās dienās kļūs stiprāks - gaisa temperatūra nākamnedēļ sasniegs +30 grādus.

Atlikušajās maija dienās anticiklona ietekmē gaidāms saulains laiks. Mākoņu daudzums būs mainīgs - naktīs mākoņu būs maz, savukārt dienās to daudzums nedaudz palielināsies. Dienas aizritēs bez ievērojamiem nokrišņiem un vējš joprojām būs lēns. Valsts teritorijā ieplūdīs karstāks gaiss, un gaisa temperatūra brīvdienās vēl gaidāma +22…+27 grādu robežās, taču nākamajā nedēļā sasniegs +27…+30 grādus. Piekrastes rajonos, vējam pūšot no akvatorijas, temperatūra būs nedaudz zemāka. Naktīs gaiss atdzisīs līdz +11…+16 grādiem. Ūdens temperatūra līča un jūras piekrastē, kā arī iekšzemes ūdeņos pakāpeniski paaugstinās (plašāk šeit).

Nākamās darba nedēļas otrajā pusē laika apstākļi varētu mainīties - ar ziemeļu puses vējiem Latvijā varētu ieplūst vēsāka gaisa masa. Karstums nedaudz atkāptos un, mākoņu daudzumam palielinoties, vietām būtu gaidāms neliels lietus, tomēr tas būtiski nesamazinātu mitruma deficītu.

Ņemot vērā aktuālākās laika apstākļu prognozes, jau šobrīd var apgalvot, ka šis maijs kļūs par karstāko maija mēnesi Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, pārsniedzot 2013. gada maija vidējo gaisa temperatūru, kas bija +14,4 grādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!