Foto: LETA
Šomēnes Latvijā pārspēti 34 maksimālās un 17 minimālās gaisa temperatūras rekordi, un pastāv iespēja, ka tuvākajās dienās tiks labots vēl kāds karstuma rekords, liecina apkopotie Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Mēneša sākumā gaisa temperatūra strauji paaugstinājās, bet līdz 5.augustam naktis bija dzestras, termometra stabiņš vietām noslīdēja līdz +4..+7 grādiem, un tika reģistrēti trīs aukstuma rekordi.

5., 6. un 8. augustā gaiss Latvijā sakarsa līdz +33,+34 grādiem, šajās dienās tika labots 21 maksimālās gaisa temperatūras rekords, un vēl 13 rekordi krita 12.augustā, kad termometra stabiņš no jauna pakāpās līdz +33 grādiem.

Pēc tam kļuva vēsāks, un jau naktī uz 14. augustu Stendē, gaisam atdziestot līdz +4,5 grādiem, tika sasniegts aukstuma rekords.

Visvairāk aukstuma rekordu bija aizvadītajā nedēļā. 19. augustā tika laboti četri, 20. augustā - jau astoņi minimālās gaisa temperatūras rekordi, un pēdējais aukstuma rekords krita naktī uz 21.augustu.

Zemākā gaisa temperatūra bija +1,6 grādi naktī uz 19. augustu Zosēnos un nākamajā naktī Daugavpils lidostā. Zāles virskārtā temperatūra vietām noslīdēja līdz pat -4 grādiem.

Karstuma rekordi šomēnes pārspēti četrās dienās, bet kāds jauns aukstuma rekords reģistrēts sešās naktīs.

Pagājušā gada augustā Latvijā tika pārspēti aptuveni 40 karstuma rekordi, bet nebija neviena minimālās gaisa temperatūras rekorda. 2014.gada 4.augusts kļuva par svelmaināko dienu visā meteoroloģisko novērojumu vēsturē, Ventspils ostā termometra stabiņš pakāpās līdz pat +37,8 grādu atzīmei.

Augstākā gaisa temperatūra, kas šovasar reģistrēta meteoroloģisko novērojumu stacijās, ir +33,9 grādi 6. augustā Bauskā un 8. augustā Dobelē. Kā ierasts, vēl nedaudz augstāka gaisa temperatūra reģistrēta dažos novērojumu punktos upju ielejās, - 6.augustā Lielpečos, Ogres upes ielokā, gaiss sakarsa līdz +34,6 grādiem, savukārt 8.augustā Piedrujā, Daugavas krastā, bija pat +35,1 grāds.

Nav izslēgta iespēja, ka tuvākajās dienās tiks pārspēts vēl kāds karstuma rekords. Saskaņā ar "Global Forecast System" prognozi siltākā diena būs otrdiena, 25. augusts, kad gaisa temperatūra valsts lielākajā daļā paaugstināsies līdz +27..+30 grādiem. Tomēr jau otrdienas vakarā Latviju no dienvidrietumiem sasniegs aukstā atmosfēras fronte, tādēļ daudzviet uzlīs un trešdien gaidāmi +18..+23 grādi, bet ceturtdien atkal iespējams siltums līdz +28 grādiem.

Gaisa temperatūras rekordu uzskaite Latvijā tiek veikta 23 meteoroloģisko novērojumu stacijās: Ainažos, Alūksnē, Bauskā, Daugavpilī, Dobelē, Gulbenē, Jelgavā, Kolkā, Liepājā, Mērsragā, Pāvilostā, Priekuļos, Rēzeknē, Rīgā, Rucavā, Rūjienā, Saldū, Skrīveros, Skultē (Zvejniekciemā), Stendē, Ventspilī, Zīlānos (Jēkabpilī) un Zosēnos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!