Foto: RIA Novosti/Scanpix
Spēcīga anticiklona ietekmē pirmdien atmosfēras spiediens ir paaugstinājies līdz atzīmei, kāda nav sasniegta pēdējo pāris gadu laikā, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Lai gan atmosfēras spiediens nav ārkārtēji augsts, tomēr mūsu reģionam tas ir paaugstināts. Virs Krievijas, netālu no valsts robežas atrodas spēcīgs anticiklons, kā ietekmē valsts austrumos atmosfēras spiediens ir paaugstinājies līdz 1045 milibāriem. Kurzemē tas ir nedaudz zemāks. Šādiem laikapstākļiem tas ir tradicionāli, un ir bijušas ziemas, kad atmosfēras spiediens ir pārsniedzis arī 1050 milibārus.

Tomēr šādi rādītāji Latvijai nav ikdienišķi, tāpēc ir iespējams, ka jūtīgāki cilvēki uz to var reaģēt - viņiem var būt sliktāka pašsajūta. Augsts atmosfēras spiediens vairāk var ietekmēt cilvēkus, kam ir asinsvadu saslimšanas, problēmas ar asinsspiedienu. Savukārt veselus cilvēkus šādam atmosfēras spiedienam nevajadzētu ietekmēt.

Pats atmosfēras spiediens gan cilvēkus neietekmējot, pie vainas esot cilvēku spēja adaptēties pārmaiņām.

Pagājušajā gadā atmosfēras spiediens janvāra pēdējās dienās bija sasniedzis arī salīdzinoši augstu atzīmi - nedaudz virs 1038 milibāriem.

Atmosfēra ir zemeslodes gāzveida apvalks, kas Zemes gravitācijas ietekmē ar savu svaru iedarbojas uz Zemes virsmu, radot spiedienu, un tas ir līdzvērtīgs desmit tonnām uz vienu kvadrātmetru. Paaugstināta spiediena apgabalā jeb anticiklonā gaiss ir blīvs un salīdzinoši vēss, kas veicina tā grimšanu. Par normālu atmosfēras spiedienu tiek uzskatīts 1013 milibāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!