Ūdens līmenis Daugavā augšpus Pļaviņu ūdenskrātuves pagājušā mēneša izskaņā sasniedza zemāko jūnija atzīmi kopš novērojumu sākuma, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Rekords sasniegts gan Daugavā pie Jēkabpils, kur mērījumus veic kopš 1906. gada augusta, gan pie Daugavpils, kur hidroloģiskā stacija darbojas kopš 1924. gada novembra.

Rekords attiecas uz ūdens līmeni jūnijā, nevis visā gadā. Vēl par dažiem centimetriem zemāks ūdens līmenis Daugavā bija pērnā gada otrajā pusē, 2002. gada augustā un rudenī, kā arī 1992. gadā no jūlija līdz septembrim.

Daugavas ūdenīgums 2015. gada pirmajos trīs mēnešos siltās ziemas dēļ bija nedaudz lielāks par normu, bet aprīlī tikai 46%, maijā un jūnijā - 47% no normas.

Arī 2014. gada pirmajos trīs mēnešos ūdens daudzums likteņupē bija lielāks nekā parasti, aprīlī tuvu normai, bet turpmākajos mēnešos - tikai 36-61% no daudzu gadu vidējā rādītāja.

Kopš 2014. gada būtiski sarucis Daugavas hidroelektrostacijās saražotās elektroenerģijas apmērs.

Rekordzemais ūdens līmenis Daugavā pērn un šogad saistīts ar mazo nokrišņu daudzumu upes baseinā Baltkrievijā un Krievijā. Ūdens līmeni, iespējams, ietekmējusi arī hidroelektrostaciju būvniecība Baltkrievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!