Foto: DELFI Aculiecinieks
Sestdien Itāliju, kā arī tās kaimiņvalstis skārušas ziemai neraksturīgi siltas gaisa masas, atsevišķās vietās fēna ietekmē gaisa temperatūra pakāpusies virs +20 grādiem, pārspējot ne tikai 10.janvāra, bet arī visa mēneša siltuma rekordu, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Augstākā gaisa temperatūra, +25 grādi, reģistrēta Itālijas ziemeļrietumos. Francijas dienvidu piekrastē termometra stabiņš pakāpies līdz +22 grādiem, līdz +20..+21 grādam gaiss sasilis arī dažviet Šveicē un Austrijā.

Siltuma rekordi pārspēti galvenokārt Austrijā, Itālijā un Francijā.

Daudzas valstis Eiropas centrālajā un ziemeļu daļā plosa stipri vēji un nokrišņi. Sarkanā vētras trauksme ir spēkā dažos Norvēģijas, Vācijas un Slovākijas reģionos, kā arī Baltijas jūrā.

Oranžais brīdinājums par vētru vai stipriem nokrišņiem izsludināts Dānijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Somijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Vācijā, Čehijā, Austrijā, Slovākijā un Serbijā, liecina dati no meteoroloģisko brīdinājumu sistēmas "Meteoalarm".

Spēcīgākās vēja brāzmas - 56 metri sekundē - reģistrētas sestdienas rītā kalnos Slovēnijā. Kalnos Austrijā, Šveicē, Vācijā, Polijā un Slovākijā vēja ātrums brāzmās sasniedzis vismaz 40 metru sekundē.

Ciklons "Fēlikss" Ziemeļjūrā un Norvēģijas piekrastē izraisījis vēja brāzmas līdz 42 metriem sekundē. Šī vētra pārvietojas uz Baltijas jūru. Norvēģu sinoptiķi to gan nodēvējuši par orkānu "Nina", un viņi brīdina, ka vēja ātrums brāzmās var sasniegt 45 metrus sekundē, viļņu augstums - 14 metru. Dažos Norvēģijas dienvidu apgabalos šī varētu būt spēcīgākā vētra kopš 1994.gada janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!