Фото: Reuters/Scanpix/LETA

Pasaulē lielākās kriptovalūtas biržas dibinātājam Čaņpeņam Žao ASV piespriests četru mēnešu cietumsods par to, ka viņš ļāva noziedzniekiem savā platformā legalizēt nelegāli iegūtus līdzekļus.

Kriptovalūtu pasaulē labi zināmais miljardieris Žao un kriptovalūtu birža atzinusi vainu federālajās apsūdzībās. "Binance" ir piekritusi samaksāt vairāk nekā 4 miljardu ASV dolāru lielu sodu.

Savukārt Žao pērnā gada nogalē piekrita atkāpties no biržas izpilddirektora amata, un viņam tika piemērota soda nauda 200 miljonu dolāru apmērā. Kriptovalūtu uzņēmējs, kurš ir uzkrājis bagātību, kas tiek lēsta vairāk nekā 23 miljardu dolāru apmērā, atzina savu vainu pienācīgas naudas atmazgāšanas apkarošanas programmas neuzturēšanā.

Iepriekš tika ziņots, ka viņam draud 10 gadi aiz restēm.

ASV iestādes, kas vairākus gadus veica izmeklēšanu, apgalvo, ka "Binance" ļāva noziedzniekiem un sankcijām pakļautām personām brīvi veikt darījumus platformā, nodrošinot visu, sākot no seksuālas vardarbības pret bērniem un narkotiku līdz teroristu ISIS, "Al Qaeda" un "Hamās" finansēšanai.

""Binance" kļuva par pasaulē lielāko kriptovalūtu biržu daļēji pastrādāto noziegumu dēļ – tagad tā maksā vienu no lielākajiem korporatīvajiem sodiem ASV vēsturē," teikts ģenerālprokurora Merika Gārlenda paziņojumā.

""Binance" pievēra acis uz savām juridiskajām saistībām, tiecoties pēc peļņas," teikts ASV finanšu ministres Dženetas Jelenas paziņojumā. "Tās tīšas neveiksmes ļāva naudai plūst pie teroristiem, kibernoziedzniekiem un bērnu izmantotājiem."

Любуйтесь латвийской природой и следите за культурными событиями в нашем Instagram YouTube !